Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,96 Ft
Euró
390,72 Ft
Font
456,85 Ft
Bitcoin
61,002 $

Mérgező sósavfelhő keletkezhet a Kanári-szigeteken

A hatalmas robbanással és füstfelhővel, valamint lávafolyammal járó vulkánkitörés következtében hamarosan emberek számára mérgező sósavfelhők jöhetnek létre a turisták közkedvelt szigetén.

MTI/AP/Emilio Morenatti
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A spanyol hatóságok újabb településeket ürítenek ki, amelyek a Kanári-szigetek egyikén, La Palmán a vasárnap kitört vulkánból ömlő lávafolyam útjában lehetnek. Szerdán El Paso lakóit szállították el, de további három szomszédos falu lakosainak is hamarosan menniük kell – írta az Index hírportál.

Az evakuálásra főként azért volt szükség, mert azon túl, hogy élhetetlenné váltak a láva által beterített területek, a tűzfolyam közvetetten a helyi mikroklímát is eluralta.

A spanyol szakemberek már azt számolják, mikor és milyen partszakaszon éri el a lávafolyam a tengert. Jelenleg egy nagyjából négy kilométeres szakaszt zártak le, elsősorban azért, hogy távol tartsák a bámészkodókat, esetleg a csónakon közelítő katasztrófaturistákat.

Amíg a láva elér a tengerig, lényegében mindent elpusztít, ami az útjába kerül. Termést, háziállatot, vadon élő állatokat, erdőket és természetesen az ember alkotta létesítményeket, házakat, tárolókat, még az utakat sem kíméli.

Vulkanológusok egyöntetű véleménye alapján a forró láva a hűvös tengervízzel érintkezve heves reakciót válthat ki, és sósav, vízpára, valamint hamu keveréke kerülhet a levegőbe, amit nem ajánlott belélegezni.