Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,451 $

Elon Musk 50 millió dollárt ígér az Inspiration4 adománygyűjtő akcióra

A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk is hozzájárult az Inspiration4 űrrepülőgép adománygyűjtési céljának eléréséhez a St. Jude Gyermekkutató Kórház számára, alig néhány órával azután, hogy cége visszahozta a legénységet a Föld körüli pályáról.

Az Inspiration4 által 2021. szeptember 15-én közreadott képen Elon Musk, a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat vezérigazgatója (elöl, k), valamint Chris Sembroski, Jared Isaacman, Sian Proctor és Hayley Arceneaux (b-j) civil ûrhajósok fotózáson vesznek részt, mielõtt felbocsátják a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat Falcon 9-es hordozórakétát a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpont kilövõállásáról 2021. szeptember 15-én. Az emberi ûrhajózás 60 éves történetében most elõször indult egy ûrhajó hivatalos ûrhajósok nélkül, kizárólag négy civil utassal a fedélzetén a világûrbe. A háromnapos orbitális útra a 38 éves Jared Isaacman amerikai milliárdos üzletember bérelte ki a a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat Dragon ûrkapszuláját. A Time magazin értesülései szerint a négy ûrturista útja 200 millió dollárba került. MTI/AP/Inspiration4/John Kraus
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A szerdán indult és szombaton érkezett Inspiration4 küldetés fő célja az volt, hogy 200 millió dollárt gyűjtsön a St. Jude számára. Az Inspiration4 parancsnoka, Jared Isaacman milliárdos vállalkozó 100 millió dollárt személyesen adományozott a St. Jude-nak. Az Inspiration4 küldetés további 60,2 millió dollárt gyűjtött össze adományokból, mielőtt Musk ígéretet tett arra, hogy maga is hozzájárul 50 millió dollárral – ezzel a kampány összesen összegyűjtött adományai több mint 210 millió dollárra emelkedtek.

„Számoljatok velem is és 50 millió dollárral”

– írta Musk szombaton egy tweetben.

A történelmi Inspiration4 misszió magán legénységgel három napot töltött az űrben Isaacman, Sian Proctor pilóta, Hayley Arceneaux egészségügyi tiszt és Chris Sembroski missziós szakemberrel a fedélzetén. A legénység 590 kilométeres magasságban keringett a Föld körül, ami a Nemzetközi Űrállomás fölött van, ezzel pedig évek óta a legmesszebbre jutottak a Föld felszíne fölött – írja a CNBC.

Az űrrepülés több mérföldkövet is elért, többek között: A SpaceX első privát űrrepülése, az első teljesen nem hivatásos űrhajós legénység, az első fekete női űrhajópilóta, az eddigi legfiatalabb amerikai űrhajós, és az első ember, aki protézissel repült az űrben.

Agyonlőttek egy 16 éves késes támadót Ausztráliában

Újabb késes támadás történt Ausztráliában, ezúttal egy 16 éves radikalizálódott tinédzsert lőttek agyon a rendőrök.