Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

Több ezer embert kellett evakuálni a spanyol vulkánkitörés miatt

Egy hétnyi intenzív szeizmikus aktivitást követően kitört az Atlanti-óceánon található, Spanyolországhoz tartozó La Palma szigetén lévő vulkán, amely miatt több ezer lakót evakuálni kellett.

A Cumbre Vieja tûzhányó kitörése a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén fekvõ El Pasónál 2021. szeptember 19-én. A sziget lakóit felkészítették az esetleges kitelepítésre. MTI/EPA/EFE/Miguel Calero
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A Kanári-szigeteki Vulkanológiai Intézet beszámolója szerint az első kitörés a sziget déli csücskén történt, amelyhez hasonló legutoljára 1971-ben fordult elő. A vulkánkitörés meglehetősen látványos volt, vörösre festette az éjszakai eget a tűzhányó környékén.

A hatóságok azonban időben cselekedtek, azonnali hatállyal több mint 1000 embert evakuáltak, a spanyol polgárőrség viszont további 10 ezer lakos evakuálását követelte – írja az AP hírügynökség. Az Al Jazeera hírtelevízió pedig úgy tudja, ötezer embert kellett végül menekíteni. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A 85 ezer lakossal rendelkező La Palma egyébként egyike a nyolc vulkanikus szigetnek, ami a spanyol Kanári-szigetekhez tartozik. Nem sokkal a kitörést megelőzően a geológusok 4.2-est földrengést rögzítettek, ami előre jelezte a kitörés veszélyét.

A legelső kitörés után pedig a tűzhányóról láva kezdett hömpölyögni El Paso falujának irányába, ebből kifolyólag Sergio Rodriguez polgármester azonnali hatállyal elrendelte 300 ember evakuálását és lezárta a környékbeli utakat.

A láva végül elérte néhány lakóházat, egy toronykéménnyel rendelkező faház végül össze is dőlt. Mint a hatóságok fogalmaztak, a lávafolyam még El Paraiso, Alcala és környéke körül okozhat gondokat, ezért ott is belekezdtek az evakuálásba.

Itahiza Dominguez, a spanyol Nemzeti Geológiai Intézet szeizmológiai vezetője egy helyi televíziós csatornának elárulta, hogy még korai elmondani, meddig tarthat a mostani vulkánkitörés, mivel a legutolsó is hetekig tartott régebben.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.