Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,20 Ft
Euró
390,23 Ft
Font
456,08 Ft
Bitcoin
57,848 $

Elhunyt a zsebszámológép atyja, Sir Clive Sinclair

A Sir Clive Sinclair által kifejlesztett ZX Spectrum számítógépek elérhetővé tették a személyi számítógépek használatát a tömegek számára is, világszerte több millió darabot vásároltak belőle.

Fotó: Unsplash/ Hello I'm Nik
Smart

Kornis Vivien

Szerkesztő
TÉMÁK

Csütörtökön reggel, több mint egy évtizede tartó rákbetegség után 81 éves korában elhunyt Sir Clive Sinclair feltaláló – közölte lánya, Belinda Sinclair.

Belinda elmondta, hogy édesapja még a múlt héten is egy ötletén dolgozott, “mert ez volt az, amit imádott csinálni”. „Találékony volt és nagy képzelőerővel rendelkezett, számára ez izgalmas volt, egy kaland. Ez volt a szenvedélye” – idézte Belinda Sinclairt a BBC az Infostart szerint. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Sinclair 1940-ben született a Londonhoz közeli Richmondban. Tizenhét évesen abbahagyta az iskolát és műszaki újságíró lett, majd úgy döntött, inkább ő maga is feltalálóként folytatja tovább. Mindössze 22 éves volt, amikor megalapította az első cégét, a Sinclair Radionicsot, mely rádiós készleteket gyártott, többek között a világ legkisebb tranzisztoros rádióját.

Az ismertséget 1973-ban a világ első zsebszámológépe hozta el neki, ezt követően pedig a számítógépek felé fordult. Első elérhető árú számítógépét, a ZX80-at 1980-ban mutatta be, majd 1982-ben az ikonikus ZX Spectrumot. Az 1980-as években olyanokkal versenyzett, mint a Commodore 64, az első Apple számítógépek és az Atari gépei. 

II. Erzsébet brit királynő 1983-ban ütötte lovaggá.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.