Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,80 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
457,88 Ft
Bitcoin
60,896 $

Magyar építőipar: „Az alapanyagok piacán bekövetkezett árrobbanás felborítja az eredeti ütemterveket“

Az év elején tapasztalt drasztikus drágulás komoly hatást gyakorolt az építőiparra, sok esetben szükségessé vált a szerződések módosítása, az árak kiigazítása, a műszaki tartalom megváltoztatása és a feladatok átütemezése.

Fotó: Unspalsh/Josue Isai Ramos Figueroa
Belföld

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke elmondta a szakmai szervezet 400 vállalkozást érintő friss felmérésével kapcsolatban, hogy bár az év első felében tapasztalt drasztikus drágulás fékeződni látszik az építőanyagok piacán, a hazai iparágak szereplői szerint 2021 végéig nem számíthatunk arra, hogy visszatérünk az év elején tapasztalt árakhoz. 

A felmérés eredményei megmutatták, hogy az építőipari alapanyagok, berendezések drágulása, a munkaköltség növekedése és az ágazatot sújtó munkaerőhiány nehéz helyzetbe hozta a tervezőket, a kivitelezőket és a megrendelőket – írja a Pénzcentrum Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

Az árváltozások miatt elengedhetetlen a kompromisszumos megoldás megtalálása, azonban ez nem minden esetben sikerül. A kivitelezők nyeresége csökkent, ugyanis a költségnövekedés meghatározó részét nem tudták érvényesíteni a korábban vállalt árak szerint. 

A megkérdezett vállalkozások bíznak benne, hogy az év hátralevő részében sikerül megfékezni a termékek és szolgáltatások drágulását, valamint biztosítani a megnövekedett kereslet folyamatos kielégítéséhez szükséges alapanyag-ellátást. Szerintük csökkenteni kell az import áruk arányát, hogyha mégis külföldről behozott anyagot kell választani, az érkezzen a szomszédos országok valamelyikéből. 

„Az építőipari beruházók számára elsődleges szempont a költséghatékonyság, de az alapanyagok piacán bekövetkezett árrobbanás nyomán kialakult bizonytalanság megnehezíti a folyamatok pontos nyomon követését, felborítja az eredeti ütemterveket. Sokakban él az a tévhit, hogy a digitalizáció jelentős plusz költséggel jár, miközben valójában kis összegű befektetésről van szó, ami viszont nagy mértékben javítja a kiadások rugalmas tervezhetőségét. A szoftverek alkalmazásával megtakarított összegek ráadásul átcsoportosíthatóak, akár a növekvő munkabérekbe is beforgathatóak, ami segíti a szakképzett munkaerő megtartását“

– mondta Simon Szilárd, a PlanRadar, az építőipari, épületüzemeltetési szoftvert fejlesztő és forgalmazó bécsi központú cég magyarországi részlegének vezetője. 

A digitális szoftverek a tervezési, kivitelezési hiányosságok gyors feltárásában nyújtanak segítséget, valamint figyelembe veszik az emberi tényezőt is. Bár a fogyasztóvédelem ellenőrzése alapján az augusztus végéig vizsgált félezer kereskedelmi egység 60 százalékát érték jogsértésen, a mulasztók negyede már az ellenőrzés idején pótolta a hiányosságokat.