Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,359 $

A Spanyolországban tomboló erdőtűzben egy tűzoltó életét vesztette, és több mint 900 lakos kényszerült menekülésre

A futótűz miatt több mint 900 embert kellett evakuálni a dél-spanyolországi Estepona üdülőhely környékéről – közölték csütörtökön a helyi hatóságok.

Fotó: Twitter/Flightradar24
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy 44 éves tűzoltó meghalt az erdőtűz oltása közben – közölte újságírókkal Carmen Crespo regionális környezetvédelmi vezető. A lángok szerdán este fél tíz körül keletkeztek, és azóta mintegy 2000 hektáron égtek a Sierra Bermeja nevű, sűrűn erdősített területen a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint.

A hatóságok közleménye szerint összesen 939 embert evakuáltak a brit nyugdíjasok és nyaralók körében népszerű Estepona négy településéről, valamint a szomszédos Benahavisból. A 38 éves Cristina Zamora helyi lakos egy nagy, szürke macskával a karjában szaladt az utcán, miközben egy fotós segített neki egy másik, dobozban tartott macskával. Soron kívül Megtalálták az állami gondozásból eltűnt 13 éves fiút

„Éppen dolgoztam, ezért rohantam vissza az állatokért … A papagájomat hátra kellett hagynom”

– mondta.

Egy idősebb brit lakos, aki Arthur néven mutatkozott be, rendőrök kíséretében futott át a falun, mielőtt beugrott egy autóba a feleségével és a kutyájával.

A Reuters szemtanúja hatalmas füstfelhőket látott felszállni az erdőből, mely az Estepona melletti Las Abejeras falu felé terjedt, amelyet szerda este evakuáltak. Több mint 300 tűzoltó dolgozik a tűz oltásán, amelyet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni – közölte az andalúziai katasztrófavédelem a Twitteren.

A tűz miatt több utat, köztük a Földközi-tenger mellett futó AP-7-es autópálya egy szakaszát is lezárták. Augusztus végéig az erdőtüzek 74 260 hektáron pusztítottak Spanyolországban, amely meghaladja az elmúlt 10 év átlagát, de még mindig messze elmarad a 2012-ben, az elmúlt évtized legrosszabb évében elpusztított 190 ezer hektártól – számolt be a CNA.

A környezetvédelmi minisztérium adatai szerint a Spanyolországban feljegyzett 10 legmelegebb évből hét az elmúlt évtizedben történt. Idén szokatlanul nagy erdőtüzek tomboltak a világ különböző részein, amelyeket a rendkívül forró és száraz körülmények tápláltak, és amelyek a szakértők szerint az éghajlatváltozás következményei.

6.5-es erősségű földrengés rázta meg Jáva szigetét

6.5-es erősségű földrengés rázta meg az indonéziai Jáva szigetének partjait, a rengéseket egészen Jakartáig és Bandungig érezni lehetett.