Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,952 $

Rekordprofitot értek el a bankok, sokat köszönhetnek a moratóriumnak

Közzétette éves jelentését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hitelintézetek profitszámairól, ami igencsak magasra duzzadt 2021 első félévében.

...svg content...Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Remek eredménnyel zárták az idei első félévet a magyar bankok, a szektor 405 milliárd forint hathavi konszolidált nyereséget ért el – szemlézett a jelentésből a Portfolio. Nagy segítség volt ebben számukra az is, hogy kezd újra észhez kapni a gazdaság.

A további számok tekintetében is csettinthetnek a bankok, ugyanis 12.3 százalékos tőkearányos nyereséget sikerült elérniük, ráadásul a nem teljesíthető hitelek aránya mindössze 3.4 százalék, ami kifejezetten alacsony. Soron kívül Riasztó mértékben növekszik az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalanok száma Magyarországon

Számos oka van annak, hogy ekkora félévet tudtak zárni a bankok, részben azért is, mert jelentősen nőttek a banki bevételek. A lakossági hitelállomány hatalmas nőtt és ebből jelentős hányadot tett ki a lakáshitelezés, amely mindig az egyik legjobb üzlet a bankok számára.

A bankok ráadásul nagyon örülhetnek annak is, hogy a kormány eddig nyújtja a moratórium lehetőségét, ugyanis ezt még mindig több százezer magyar magánszemély és vállalkozó használja ki, melynek kettős olvasata lehet.

Részint sok vállalkozó és magánszemély tényleg nagyot nyert azzal, hogy benne maradt a moratóriumban, mivel a koronavírus-járvány okozta bizonytalan pénzügyi helyzetben addig sem kellett a hiteltörlesztésekkel foglalkozni.

Másrészt viszont ez azt is vonta maga után, hogy akár jelentősen is elnyújthatja a tőketörlesztést, amely miatt lassabban csökken a tőketartozást. Ez pedig azért fontos a bankoknak, mert így tovább törlesztünk, így nő a kamatokból származó bevételük.

Sokat segített az is, hogy a gazdaság fellendülésével az emberek elkezdtek új hiteleket felvenni, a régi adósok sokan bennmaradtak a moratóriumban, így jelentősen tud nőni a kamatbevétel. Ezt pedig akár még jó pár hónapig elhúzhatja a kormány, akár a választás utánig.

Fontos szempont még, hogy a járványnak, a hitelprogramoknak és az inflációnak köszönhetően emelkedett az egy főre eső megtakarítások aránya, amely sokkal jobban megjelent a vagyonkezelési és tőzsdei termékekben, ami pedig növeli a bankok díj- és jutalékbevételeit.

Ha pedig csak a tavalyi évhez viszonyítunk, még a koronavírus-járványt is figyelembe véve örülhetnek a bankok, ugyanis csak a hitelintézeti szektornak a konszolidált kamateredménye 11 százalékkal, a díj- és jutalékeredménye 10 százalékkal nőtt tavalyhoz képest

Ezeken a helyeken törik fel vagy lopják el a legtöbb autót

Meglepő, de nem Budapest az autólopások és feltörések elsődleges helyszíne a rendőrség adatai szerint.