Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,700 $

Falus Ferenc: gyerekek fogják hazavinni a koronavírust

Az egykori országos tisztifőorvos szerint súlyos következményekkel járhat az iskolakezdés járványügyi szempontból.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Amíg a tanárok átoltottsága 85 százalék körül alakul, addig a diákok közül csupán 190 ezren kapták meg a koronavírus elleni oltást a nyár folyamán.

A 168 hírportál riportjából megtudhattuk, a szeptember eleji oltási kampányban további 50 ezer diák vesz részt, ezt azonban sokan még mindig nem tartják elégnek ahhoz, hogy a fertőzési veszély szempontjából biztonságosnak tekinthessük az osztálytermeket. Soron kívül Megtalálták az állami gondozásból eltűnt 13 éves fiút

Falus Ferenc egykori országos tisztifőorvos úgy gondolja, a legfőbb gond, hogy a kormány nem kezdte el időben az oltási kampányt:

„Az oltás után legalább két hét kell a védettséghez, úgyhogy akiket most oltanak, azoknak még legalább ennyi ideig nem kéne megjelenniük az iskolákban.”

Falus hozzátette, mostanra már a második oltást kellene szervezni, és még azután is két hét a megfelelő védettségi kialakulása.

A szakember szerint csak elhatározás kérdése lett volna, hogy a kormány felelősségteljesen szervezze meg a diákok oltási kampányát, és ha így történt volna, máris kevesebb kockázatot jelentene a jelenléti oktatás. Példaként Németországot említette, ahol az iskolákban szeptemberre bevezették a kötelező maszkviselést, illetve hetente kétszer mindenkit kötelezően tesztelnek.

6.5-es erősségű földrengés rázta meg Jáva szigetét

6.5-es erősségű földrengés rázta meg az indonéziai Jáva szigetének partjait, a rengéseket egészen Jakartáig és Bandungig érezni lehetett.