Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,64 Ft
Euró
389,25 Ft
Font
454,93 Ft
Bitcoin
59,038 $

Félelem lett úrrá Afganisztánban, az embereknek elfogyott a készpénzük

Sokak készpénz nélkül maradtak, miután a tálib hatalomátvétel miatt nem férhetnek hozzá a bankszámláikhoz.

Fotó: Pixabay
Külföld

Hujber Dávid

Szerkesztő

Afganisztán gyakorlatilag órák alatt vált pokollá a helyiek számára azzal, hogy a tálibok átvették az irányítást és az Egyesült Államok kivonult az országból a szövetséges haderőkkel. Közben a tálibok házról házra járnak, vadásszák az embereket, akikről úgy gondolják, hogy veszélyesek lehetnek rájuk nézve.

Sokszor még indokra sincs szükségük, az utcákon tartanak nyilvános kivégzéseket, noha a külvilág felé teljesen mást sugallnak. Az Al Jazeera Bilal Sarwary független újságírón keresztül arról jelentett, hogy Afganisztánban a félelem és a bizonytalanság lett az úr azok között, akiket nem menekítettek ki. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Az emberek nagyon aggódni kezdtek amiatt, hogy nincs készpénz a bankszámláikon, miközben egy hónapon belül elfogyhat az élelmiszer az országban. A bankautomatákat sem lehet használni, mert üresek, és ez nemcsak Kabulban, hanem más nagyvárosokban is ez a helyzet.

Azok, akiknek nincs bankszámlájuk, ugyanúgy aggódnak a magas élelmiszerárak miatt, és a munkájukat is elvesztették. A dél-afganisztáni Zabul tartományban a kormányzati alkalmazottak az elmúlt hat hónapban még csak fizetést sem kaptak, akik tanárok voltak, így ez a probléma már régóta húzódik.

A bankok legnagyobb része zárva tart, és amikor kinyitnak a még működő intézmények, szigorú korlátok közé van szorítják, hogy mennyi pénzt vehetnek ki az emberek. A kabuli központi bankján kívül a tálibok egyszerre csak tíz ügyfelet engednek be, miközben százak várnak a sorukra.

Az egyik kabuli lakos arra panaszkodik, hogy a kormánynak mindent rendben kellett volna átadnia, ahelyett, hogy elmenekül, ahogyan azt tette végül.

Agyonverte feleségét a volt kazahsztáni gazdasági miniszter, a gyilkosságról felvétel is készült

A férfi az egyik rokonának a tulajdonában lévő étterembe vitte feleségét, ahol a hajánál fogva rángatta, brutális módon ütlegelte és rugdosta, melynek következtében a nő a helyszínen életét vesztette.