Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,35 Ft
Euró
388,23 Ft
Font
452,67 Ft
Bitcoin
63,228 $

Magyarország az élbolyban szerepel az ingatlanárak emelkedését tekintve

Magyarország előtt csupán Izraelben, Svájcban, Németországban és az Egyesült Államokban ugrottak nagyobbat az ingatlanárak az elmúlt évtizedben.

Fotó: Unsplash/Hernan Lucio
Belföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Az ingatlanárak emelkedését még a világjárvány sem volt képes megállítani, és ez globálisan is érzékelhető. Nyilvánvalóan nem minden országban ugyanolyan a helyzet, hiszen az ingatlanárak ingadozásának mértéke is eltérő. 

A money.co.uk jelzáloghitel-szakértői az átlagos ingatlanárak 2010-es állapothoz képest történt változásait vizsgálták, és arra voltak kíváncsiak, mely országokban haladja meg az ingatlanok ára a jövedelmekét – írja a Napi.hu. Soron kívül Kedden napközben beborulhat az ég, néhol záporokra is van kilátás

A legjelentősebb áremelkedés Izraelben tapasztalható, ahol a lakásvásárlásoknál 345,7 százalékos drágulást mértek. Az izraeli ingatlanára ma átlagosan körülbelül 2,82 millió forint/négyzetméter. Az átlagkereset emelkedése az országban azonban ehhez képest jócskán elmaradt, ugyanennyi idő alatt csupán 17,5 százalékkal növekedett, ami több mint 328 százalékos különbséget jelent.

A második helyen Svájc szerepel, az ország azonban már tíz évvel ezelőtt is a legdrágábbak közé tartozott. Itt négyzetméterenként 3,46 millió forintot kérnek, ami 165,5 százalékos emelkedést jelent. Ez egy 50 négyzetméteres ingatlan esetében több mint 173 millió forintot jelent.

A money.co.uk szakértői szerint ezen a téren Németország is dobogós, a harmadik helyen szerepel. Az országban 162 százalékos emelkedést tapasztaltak az ingatlanárak terén, míg a bérek csupán 14,2 százalékot nőttek. A negyedik hely az Egyesült Államoké, itt tíz év alatt 153,3 százalékos drágulás volt tapasztalható. 

Hazánk sem maradt le ezen a téren. A szakértők elemzése szerint Magyarországon az ingatlanárak 137,8 százalékkal emelkedtek, bár ennek az az egyik oka, hogy a válság után a hazai ingatlanárak a legalacsonyabbak közé tartoztak. Az elemzők kiemelték azt is, hogy az egyik legnagyobb mértékben Magyarországon nőtt az infláció, 2010 és 2020 között évente átlagosan 2,56 százalékkal.