Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,04 Ft
Euró
392,77 Ft
Font
458,56 Ft
Bitcoin
63,911 $

Eddig soha nem látott mértékű lesz a nyugdíjprémium

A kormány a rendszerváltozás óta nem látott mértékű gazdasági növekedésre számít, ezzel pedig egy új lehetőség is nyílik a nyugdíjasok juttatásának emelésére is.

Fotó: MTI/Mónus Márton
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A mai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a nyugdíjprémium szabályait, melyet évekkel ezelőtt fogadott el az országgyűlés, s mely 3,5 százalék feletti növekedés esetén biztosít plusz juttatást a nyugdíjasoknak.

A nyugdíjprémium mértéke a gazdasági növekedéstől függ, a kormány meglátása szerint az „eddig soha nem látott mértékű” nyugdíjprémiumot tudnak biztosítani az érintetteknek. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

Gulyás Gergely kifejtette, legfeljebb 80 ezer forintos nyugdíj esetén annak negyedét (tehát 20 ezer forintot) kell felszorozni a 3,5 százalék feletti gazdasági növekedési számmal, melynek plafonértéke 7,5 százalék.

Gulyás levezetése szerint a gyakorlatban így néz ki a számítási rendszer: ha a növekedés 4,5 százalék, úgy a szorzó egy. Magyarul a 80 ezer forintos nyugdíj negyedét, a 20 ezer forintot kell megszorozni eggyel, így kapjuk meg a 20 ezer forintos prémium összegét. Amennyiben a gazdasági növekedés 5,5 százalék, úgy 40 ezer forint lesz a prémium, ha 6,5 százalék, úgy 60 ezer forint, és így tovább.

Gulyás Gergely kiemelte, a plafonérték 7,5 százalék, ennél magasabb szorzó már nem kerülhet számításba. A miniszter hozzátette, a kormány arra számít, hogy megközelítőleg 6 százalék feletti gazdasági növekedés fog történni az első két negyedév alapján.