Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

Lassan elbúcsúzhatunk a magyar málnától

Nemcsak a magyar málnára vár hasonló sors, hanem a ribizlire és a szederre is.

...svg content...Fotó: Unsplash/Stan Slade
Belföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

A kedvezőtlen időjárás és a munkaerőhiány miatt eltűnhet a magyar málna az üzletek polcairól, piacokról, sőt, van olyan szakember, aki szerint ez már szinte meg is történt. Míg két-három évtizeddel ezelőtt több tízezer tonna málna is termett hazánkban, az utóbbi évek során ezer tonna alá esett a szüretelt mennyiség.

A Tények beszámolója szerint egekbe szökött a jellegzetes pirosas színű, édes bogyó ára: 4800 forintba került kilója egy fővárosi piacon. Ráadásul nemcsak drága, nagyon kevés terem belőle, hiszen tavaly mindössze 492 tonna málnát takarítottak be. A szakemberek szerint ráadásul a szederre és a fekete ribizlire is hasonló sors vár. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

A 2020-ban betakarított mennyiség kevesebb mint fele annak, amit két évvel ezelőtt sikerült leszüretelnie a magyar termelőknek. Benedek László málnatermelő, kertészmérnök a Tények stábjának elmondta, hogy a munkaerőhiány is megnehezíti a gazdák dolgát, hiszen nemcsak kétkezi munkáról van szó, hanem szakértelemre is szükség van.

A helyzetnek ráadásul az sem kedvez, hogy a külföldi import gyakorlatilag olcsóbban jön ki, mint a hazai termesztés. Apáti Ferenc, a Fruitveb elnöke elmondta, hogy mindez egy hosszú, 15-20 éves folyamat eredménye, és mára “gyakorlatilag eltűnt” a magyar málnatermesztés. 30 évvel ezelőtt, a magyar málnatermesztés fénykorában még 7000 hektáron termett málna hazánkban, az utóbbi 5-10 évben pedig a termelőterület alig haladta meg a száz hektárt.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.