Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,95 Ft
Euró
391,88 Ft
Font
458,69 Ft
Bitcoin
62,634 $

Most már lehet kis- és közepes vállalkozásokat alapítani Kubában

Miguel Díaz-Canel kubai elnök a Twitteren jelentette be szombaton, hogy az államtanács elfogadta a legfeljebb száz munkavállalót foglalkoztató vállalkozások, vagyis a kis- és közepes vállalkozások alapításáról és vezetéséről szóló törvényt.

Fotó: 2018. december 22-én a havannai parlamentben készített kép Miguel Díaz-Canel kubai elnökrõl. A kormányzó Kubai Kommunista Párt havannai kongresszusának zárónapján, 2021. április 19-én Díaz-Canelt megválasztották a KKP elsõ titkárává a lemondó Raúl Castro helyére. MTI/EPA/ACN/Omara García
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő
TÉMÁK

Továbbra is határozott lépéseket teszünk a kubai gazdasági modell korszerűsítésére – hangsúlyozta Díaz-Canel mikroblogján. 

A Portfolio az MTI-re hivatkozva azt írja, hogy a karibi szigetország gazdaságát erősen megviselték az évtizedek óta hatályban lévő amerikai szankciók a koronavírus-járvány miatt összeomló turizmus. Kuba nehézségeit csak fokozza, hogy a baráti Venezuela sem tud igazán segítséget nyújtani, hiszen az országot szintén súlyos politikai és gazdasági válság sújtja. Soron kívül Buszbaleset történt Mexikóban, legkevesebb 18 ember életét vesztette

Kuba az elmúlt időszakban kénytelen volt gyógyszer- és élelmiszerhiánnyal szembenézni, ráadásul jelentősen megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma is a közelmúltban.

Július 11-én az ország számos pontján demonstrációba kezdtek, amit a kubai kormány erőszakos zavargásoknak minősített, amit az Amerikai Egyesült Államok szít, hogy megossza az országot. A megmozdulásokat a biztonsági erők feloszlatták, több száz tüntetőt előállítottak. 

Az utóbbi időben Kuba több intézkedésről döntött a gazdasági nehézségek enyhítésére, például eltörölték az amerikai dollár vételére vonatkozó tíz százalékos, 2004 óta hatályban lévő adót, és 127-ről több mint kétezerre bővítették a magánszektorban engedélyezett foglalkozások listáját, mindez azonban erős inflációhoz vezetett.