Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,51 Ft
Euró
389,40 Ft
Font
453,56 Ft
Bitcoin
61,712 $

Itt az igazság az egymillió forintos balatoni fizetésekről

Végre kiderült, hogy valóban igaz-e a hír, miszerint a magyar átlagfizetés többszörösét lehet a nyári szezonban megkeresni a balatoni vendéglátásban.

Twenty20
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az ATV összegzéséből megtudhattuk, az utóbbi időszakban több sajtóorgánum is arról írt, hogy a Balatonnál vendéglátósként milliós havi fizetést kapnak azok, akik munkába állnak.

Az egyik balatonfüredi vendéglátóhely felszolgálója elmondta, náluk átlagosan 400-450 ezer forintot keresnek havonta, de van, hogy néha a félmillió forint is összejön, ezekért a fizetésekért azonban megdolgoznak, hiszen a pincérek és a pultosok napi 14-15 órát húznak le és hetente csak egy szabadnapot kapnak. Soron kívül Lehúzta a vécén újszülött gyermekét egy 15 éves lány, vádat emeltek ellene

Van olyan hely is, ahol akár egy mosogató is megkeres 400 ezret, ehhez viszont hat napon 12-14 órákat dolgozik a forró konyhában. Balatoni szakácsok hasonlóan hosszú műszakokban tevékenykednek, nettó 2 000 forint körüli órabérben 11-12 órákat dolgoznak.

A Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet elnöke, Várnai Zsuzsanna elmondta, a tavalyi, járvány miatt hozott létszámleépítések után nem sikerült visszahozni a szakképzett vendéglátósok egy jelentős részét, ezért szakképzetlen tömegek állnak munkába a szektorban:

„És sok esetben tényleg látszik a hozzá nem értés, az, hogy sokan életükben nem dolgoztak a szakmában.”

Az elnök kiemelte, nem igaz, hogy a vendéglátásban dolgozók jól keresnek, hiszen a több százezres fizetésekért az ágazatban nem 8 órát dolgoznak a munkavállalók, hanem 12 vagy még több órát naponta, és az is nagyon gyakori, hogy nincs heti két szabadnapjuk, tehát ha csak az órabéreket nézzük, akkor nincsenek kiemelkedő fizetések.