Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,73 Ft
Euró
391,01 Ft
Font
458,17 Ft
Bitcoin
62,858 $

Még nem a NAV számolja az áfát júliusban

Az eredeti tervek szerint a NAV által készített tervezetek szerint készültek volna az áfa bevallások, viszont az új kormányrendelet kitolta a határidőt.

Twenty20
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Anretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója a Portfolio hírportál megkeresésére elmondta, úgy tűnik, hogy az e-áfa bevallásokra történő felkészülés nem csak az adózóknak, hanem az adóhatóságnak is a tervezettnél hosszabb időt igényel.

Ehhez ugyanis nem csak az szükséges, hogy az adózók adatszolgáltatása legyen megfelelő, hanem az adatok feldolgozásának is hibátlannak kell lennie. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

A szakértő hozzátette, a halasztásban valószínűleg az is közrejátszott, hogy a tervek szerint legkésőbb a nyár végéig egy régóta várt funkció lép működésbe a NAV online számla-adatszolgáltatás rendszerében, amely lehetővé teszi majd, hogy az online pénztárgépek adatai is bekerüljenek a számlaadatok közé, és így a bevallás tervezetekbe.

Még így sem válnak teljeskörűvé azonban a tervezetek, a termékimporthoz, az EU-s termékbeszerzésekhez, valamint a fordított adózású ügyletekhez kapcsolódó áfa csak 2022-ben lesz elérhető.

A tervezeteket ténylegesen jóvá kell majd hagyni, így azok nem válnak 20-án automatikusan feldolgozottá. A tervezet elfogadásával az adóalany a befogadott számlákra vonatkozó összesítőjelentés-tételi kötelezettségét is teljesíti majd, egyúttal az adólevonási jog érvényesítéséről is nyilatkozik, vagyis a nem megfelelő tervezet elfogadása jogosulatlan áfa visszaigényléshez is vezethet – közölte Antretter Erzsébet.

Az áfa bevallás tervezetek jellemzően inkább a kisebb cégeknek fognak érdemi adminisztrációs könnyítést jelenteni, a nagy forgalmú, összetett tevékenységű nagyvállalatoknak valószínűleg továbbra is egyszerűbb lesz az eddigi formában teljesíteni az áfabevallási kötelezettségeiket.