Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,12 Ft
Euró
388,15 Ft
Font
452,77 Ft
Bitcoin
63,687 $
Fotó: Twitter/Teddy Nguema

Ilyen egy nyomorgó ország diktátorának végtelenül korrupt fiának lenni

Szerző: Nagy Noel

Egészen friss diplomáciai vita alakult ki Nagy-Britannia és Egyenlítői-Guinea között Teodoro Obiang Mangue, az ország alelnöke és egyben az államfő fia szankcionálása miatt.

Nagy Noel

2021. július. 28 - 21:15

Az egyenlítői-guineai lakosság háromnegyedének még csak internethozzáférése sincs, ám annyi bizonyosnak tűnik, hogy az elnök fia, Teodoro Obiang Mangue nem tartozik közéjük. Ő egy nyugati luxusinfluenszer megtestesítője, aki sosem szégyelli megmutogatni, mennyire jó élete van a mintegy 116 ezer Instagram-követőjének.

Hogy mit lehet látni az Instagram-fiókján? Vízi jetpack-túra, egy F1-es autóval való körözgetés, utazás a Riói Karneválra – de ezen felül úgy tudni, hogy van egy 100 millió dollár értékű palotája Párizsban, egy 38 millió dolláros magánrepülő mellett – szedte össze a The Daily Beast. Soron kívül Kedden napközben beborulhat az ég, néhol záporokra is van kilátás

Ha ez nem volna elég, Obiang Mangue egy jelentős autókollekcióval is rendelkezik, amelyben több Ferrari és Aston Martin is megtalálható, valamint az elnök fia talán a világ legnagyobb Michael Jackson rajongója: övé például az a 275 ezer dolláros értékű, kristállyal kirakott kesztyű is, amit a poplegenda a „Bad” című dalának videóklipjében viselt.

A korrupcióellenes ügyészek világszerte azonban megállapították, hogy ezt a hihetetlen luxuséletet valójában az egyenlítő-guineai adófizetők finanszírozzák, ugyanis Obiang Mangue a kormány forrásaiból lett ilyen gazdag.

Ezen a hét például a brit kormány unta meg ezt az elképesztő korrupciót, azzal vádolták meg az ifjabbik Obiangot, hogy 1998 óta, amióta a kormány tagjává vált, mintegy 500 millió dollárnyi (nagyjából 150 milliárd forint) közvagyont sikerült elkótyavetyélnie, csakhogy magas életszínvonala legyen.

A brit kormány ezért úgy döntött, hogy Obiang összes vagyontárgyát fagyasztják, ami Nagy-Britanniában található, valamint megtiltják neki, hogy belépjen az országba. Dominic Raab külügyminiszter közleményében úgy fogalmazott:

„Olyan személyeket kívánunk megcélozni a mai intézkedésünkkel, akik a saját zsebükbe teszik át az állampolgárok pénztárcájából kivett pénzt. A korrupció teljesen megfosztja a szegény országokat a vagyonuktól, a szegénység csapdájába zárja az embereket és megmérgezi a demokráciát”

Az egyenlítői-guineai kormány és Obiang sem válaszolt napokig a vádakra, azonban a tegnapi nap során megérkezett a reakció. Nem indítanak vizsgálatot az elnök fia ellen, visszautasítják a vádakat és hivatalosan is bezárták a londoni nagykövetségüket.

Fotó InstagramTeddy Nguema

Teodoro Obiang Mangue szerelme a luxusdolgok iránt egyébként már egészen fiatal korban kezdődött, amikor egy normandiai magániskolában tanult gimnázium gyanánt, valamint a Pepperdine Egyetemre járt angol szakra. Ekkoriban limuzinnal járkált ugyanis mindenhova, Malibuban és a Beverly Wilshire Hotelben bérelt magának házat és lakosztályt, valamint nem nagyon járt órákra, ezért menesztették is az egyetemről.

Nem sokkal ezt követően azonban Obiang Mangue csatlakozott az egyenlítői-guineai kormányhoz, ami már addigra családi hagyomány volt: édesapja, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo 1979 óta volt hatalmon, aki a saját nagybátyját, az afrikai kontinens egyik legőrültebb diktátorának tartott Francisco Macias Nguema-t váltotta, méghozzá katonai puccsal.

Obiang Mangue ráadásul a lehető legjobb időben csatlakozott a családi bizniszhez, ugyanis Egyenlítői-Guinea éppen akkor kezdte el igazán kiterjeszteni az olajkitermelő programját. Mint Sarah Saadoun, a Human Rights Watch szakértője is fogalmazott, egészen addig a világ egyik legszegényebb országa voltak, az olaj felfedezésénél az egyik legrosszabb adminisztratív infrastruktúrával rendelkeztek.

Mint Saadoun is kihangsúlyozta, a jelentősebbnek nevezhető olajmezők és az ebben rejlő gazdasági potenciál nem meglepő módon nem az ország fejlesztésére lett fordítva, hanem az elnök és belső körének zsebébe került. A fiatalabb Obiang mindössze abban tér el, hogy ő sokkal szégyentelenebbül szórja a pénzt, mint elődei.

Nem csak az olaj volt az egyetlen bevételi forrása azonban a fiatal Obiangnak, amikor mezőgazdasági és erdészeti miniszter volt például, egy úgynevezett „forradalmi adót” vezetett be a faárukra vonatkozóan, azonban ezt a közterhet nem a kormánynak, hanem közvetlenül neki vagy ez cégének kellett befizetni.

Annak ellenére, hogy abban az időben évi 60 ezer dollár volt a fizetése, 2005 áprilisa és 2006 év vége között mintegy 73 millió dollárnyi pénzt utaltak át a nevében különböző bankokba, amelyből magánrepülőgépet és egy 35 millió dollár értékű házat vett Malibuban.

A jogi eljárások azonban nem maradtak el vele szemben sem, 2014-ben például 30 millió dollár értékben foglaltak le tőle vagyontárgyakat az Egyesült Államokban, míg egy francia bíróság 2017-ben három éves felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki rá sikkasztás miatt. Akkor a vita Obiang párizsi palotája miatt robbant ki, amiről a kormány állította, hogy a diplomatáknak szükséges.

2018-ban a brazil kormány pedig 1.5 millió dollárnyi készpénzt és 15 millió dollár értékben karórákat foglalt le Obaingtól és delegációjától, amikor meglátogatták Brazíliát. Mivel a helyi törvények szerint a külföldiek mindössze 2400 dollárnyi készpénzt vihetnek be az országba, ezért Obiang finoman szólva is túllépte a limitet.

Az elnök fiának esete pedig megmutatja a rendkívül mély problémát, amely fojtogatja az egyenlítői-guineaiak életét: az extrém egyenlőtlenség. Afrikában ugyanis, az egy főre levetített GDP tekintetében Egyenlítői-Guinea a harmadik leggazdagabb ország, a lakosok harmadának azonban az alapvető higiéniai és táplálkozási feltételek sem adott.

A világnak az lesz a legnehezebb feladata, hogy a jogtalanul eltulajdonított vagyont valahogy visszajuttassák a kormánynak és az embereknek, azonban eddig ez nem volt túl sikeres: a svájci kormány például értékesítette Obiang egyik autóját, egy Koenigsegg One:1-et, 27 millió dollárért, azonban ez az autó is valahogy visszatalált az elnök fiának kollekciójába.