Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,64 Ft
Euró
388,88 Ft
Font
452,11 Ft
Bitcoin
62,965 $

100 fölé emelkedett a súlyos áradások áldozatainak száma

Egy Kölntől délre fekvő körzet szerint 1300 embert eltűntként tartanak nyilván.

Tûzoltók homokzsákokkal erõsítik meg a Düssel folyó partját Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány fõvárosában, Düsseldorfban 2021. július 14-én. A hosszan tartó heves esõzés áradásokat, földcsuszamlásokat okozott Németország középsõ és nyugati országrészében. MTI/EPA/Sascha Steinbach
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Több mint 100 ember halt meg a Németországot és Belgiumot sújtó áradásokban, miközben a hatóságok kétségbeesetten próbálják felkutatni a több mint 1000 eltűnt személyt csak egy németországi körzetben.

Csak Németországban több mint 90 ember halt meg az országban évek óta nem tapasztalt brutális áradásokban. Attól tartanak, hogy ez a szám tovább emelkedik, mivel újabb házak dőltek össze, míg Belgiumban a média szerint a halálos áldozatok száma legalább 14-re emelkedett. Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

Több mint 1000 embert nem találtak, és több ház is megsemmisült az árvíz sújtotta nyugat-németországi és belgiumi régiókban. Egész települések hevertek romokban, miután a megduzzadt folyók városokat és falvakat öntöttek el Észak-Rajna-Vesztfália és Rajna-vidék-Pfalz tartományban, Belgiumban és Hollandiában.

Németországban évek óta ez a legsúlyosabb tömeges emberveszteség, és a számok várhatóan még tovább emelkednek. A Rajna-vidék-Pfalz északi részén, a Kölntől délre fekvő Ahrweiler körzetében a hatóságok szerint 1300 embert eltűntként tartanak nyilván, miközben az árvízzel sújtott területeken összeomlott mobiltelefon-hálózatok miatt a hozzátartozók számára szinte lehetetlenné vált, hogy a káoszban megtalálják egymást.

A szélsőséges időjárás a szomszédos Belgiumban is legalább 11 halálos áldozatot követelt a médiajelentések szerint. Egész közösségek hevernek romokban, miután a folyók átszakították partjaikat, és a napok óta tartó özönvízszerű esőzések után városokat és falvakat pusztítottak el. Péntek reggel a Köln közelében fekvő Erftstadtban a mentőcsapatoknak nehéz volt elérni a bajba jutott embereket, akik a figyelmeztetések ellenére visszatértek a házaikba.

Angela Merkel kancellár washingtoni látogatása során a Fehér Házban tartott beszédében azt mondta, hogy ez egy olyan nap volt, amelyet „a félelem, a kétségbeesés és a szenvedés jellemzett, és emberek százezrei szembesültek hirtelen a katasztrófával”.

„Együttérzésem és szívem mindazoknak szól, akik ebben a katasztrófában elvesztették szeretteiket, vagy akik még mindig aggódnak a még mindig eltűnt emberek sorsa miatt” – mondta, hozzátéve, hogy Luxemburgban és Hollandiában is sokakat súlyosan érintett a szélsőséges időjárás.

Merkel elmondta, hogy a német kormány „mindent megtesz, hogy segítsen a bajba jutott embereken”. Joe Biden amerikai elnök „őszinte részvétét” fejezte ki a tragédia miatt. A katasztrofális eseményt közvetlenül az éghajlati válságnak tulajdonították: Horst Seehofer német belügyminiszter azt mondta, hogy az országnak a jövőben „sokkal jobban fel kell készülnie”, és hogy „ez a szélsőséges időjárás az éghajlatváltozás következménye”.

Németországban az elmúlt hetekben a magas hőmérséklet és a száraz időjárás változékony volt, amelyet heves esőzések követtek. A tudósok szerint a szélsőséges időjárást súlyosbítja az éghajlati válság, Friederike Otto, az Oxfordi Egyetem Környezetváltozási Intézetének munkatársa pedig a Deutsche Welle-nek nyilatkozva azt mondta, hogy az időjárás „intenzitását” az éghajlatváltozás „erősíti – és a további felmelegedéssel tovább erősödik”.

Malu Dreyer, Rajna-vidék-Pfalz tartomány kormányzója a tartományi parlamentben nyilatkozott: „Vannak halottak, vannak eltűntek, sokan vannak, akik még mindig veszélyben vannak… Soha nem láttunk még ilyen katasztrófát. Ez valóban pusztító.” Közben az észak-rajna-vesztfáliai parlament pénteken rendkívüli ülést tart.

A Rajna folyó vízszintje tovább emelkedhet, mivel az esőzések várhatóan folytatódnak, és félő, hogy egy gát átszakadhat. Az észak-rajna-vesztfáliai Rajna-Sieg megye hatóságai emiatt elrendelték több, a Steinbach víztározó alatti település kiürítését. Seehofer elmondta, hogy a szövetségi kormány célja, hogy a lehető leghamarabb pénzügyi támogatást nyújtson az érintett régióknak – írja az Independent.

Dráma Párizsban, a PSG kiesésével döntős a Dortmund a Bajnokok Ligájában

Eldőlt, melyik csapat jutott be elsőként a Bajnokok Ligája döntőjébe a PSG és a Dortmund közül.

Az USA után olasz egyetemekre is átgyűrűztek a palesztin-párti tüntetések

Azt követően, hogy az Egyesült Államokban már hetek óta jelentős palesztin-párti megmozdulások zajlanak a különböző egyetemeken, a jelenség az olaszországi felsőoktatási intézményekre is átterjedt.