Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,84 Ft
Euró
388,17 Ft
Font
452,51 Ft
Bitcoin
63,581 $

A Fővárosi Önkormányzat antitest-vizsgálata szerint is a kínai vakcina a legkevésbé hatékony

A vizsgálat során megállapításra került, hogy a kínai vakcina teljesített a leggyengébben.

Fotó: Unsplash/Trust "Tru" Katsande
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Fővárosi Önkormányzat – az arra jelentkező kerületi önkormányzatokkal együttműködésben – az elmúlt hét elejétől ingyenesen lehetőséget biztosított 60 év feletti budapesti lakosok számára koronavírus antitest-tesztelésre.

A tesztelés során vénás vérből vett mintából, az ABBOT diagnosztikumokat gyártó cég által forgalmazott SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay teszt módszer alkalmazásával, szerződött külső laboratórium végezte el a vizsgálatokat. A tesztelésre jelentkezők önkéntesen adhatták meg az oltottságukra vonatkozó adatokat, amely alapján az 1798 vizsgálatból 1760 esetben értékelhető ki részletesen az eredmény. Soron kívül Kunhalmi Ágnes szerint nem teljesen értelmezhető, amit Magyar Péter csinál

Az 1760 értékelhető vizsgálat – a résztvevők véletlenszerű kiválasztásának, illetve a súlyozás hiányában – ugyan nem képvisel a hatvan év feletti budapestiek vonatkozásában reprezentatív mintát, azonban az önkéntesen tett nyilatkozatok és adatszolgáltatások alapján elvégzett adatok értékelése és bemutatása is tanulságokkal szolgál.

A Sinopharm oltóanyag esetében a tesztelésben részt vevő, az oltásukról nyilatkozó 60 év felettiek esetében 23,90 százalékos mértékben volt tapasztalható az IgG típusú neutralizáló antitestek elégtelen mennyiségének jelenléte a vérkeringésben. A többi oltóanyag esetében a megfelelő antitest-szinttel nem rendelkezők aránya lényegesen alacsonyabb – írja a Fővárosi Önkormányzat.

A budapesthu oldalon közzétett táblázat a vizsgálat eredményeiről

Eközben Kásler Miklós a Spirit FM Exkluzív című műsorában a harmadik körös oltásokkal kapcsolatban közölte, a holnapi kormányülés után már „konkrétumokról lehet beszélni ebben a kérdésben”, méghozzá, ahogy fogalmazott, „nagyon pontos döntés lesz, vakcinatípusokra lebontva”.

Gulyás Gergely szerint Magyarország szívességet tesz az EU-nak az uniós elnökséggel

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Magyarország uniós elnöksége előnyös lehet az Európai Unió számára.