Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,30 Ft
Euró
396,92 Ft
Font
475,70 Ft
Bitcoin
63,959 $

Ha most kellene dönteni az EU-tagságról, Kövér László megvétózná

Kövér László szerint azok teszik tönkre az Európai Uniót, akik most Magyarországtól akarják megvédeni.

...svg content...Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Kövér László az EU jelenlegi állapotáról szólva úgy fogalmazott: „néhány nagyarcú nyugati politikus szereti az orrunk alá dörgölni, hogyha most akarnánk belépni az unióba, akkor úgymond nem vennének fel bennünket az állítólagos jogállami problémáink, illetve a nézeteink és az értétekről vallott véleményünk miatt”.

A házelnök erre reagálva azt mondta: ha most lenne népszavazás, „én egészen biztosan nemmel szavaznék”. Megjegyezte, a 2003-as csatlakozási népszavazáson „sem jó szívvel szavazott igennel”, de mindent egybevetve az volt a meggyőződése, hogy az EU-tagság Magyarországnak olyan új dimenziót nyit ki, ahol a saját nemzeti érdekei érvényesítésére egy kedvező, demokratikus és civilizált keretrendszert kap, amelyben ráadásul anyagilag sem jár rosszul. Soron kívül Mínusz 1 fok is lehet éjszaka, kedden napközben viszont kellemes időnk lesz

Kövér László kijelentette: „ez mind a mai napig igaz”, majd hangsúlyozta, távolról sem gondolja úgy, hogy jobb lenne Magyarországnak az unión kívül. Álláspontja szerint „a nácik és a kommunisták után” egy újfajta totalitárius törekvés veri szét Európát, amit „nevezhetünk hol liberalizmusnak, hol poszthumanizmusnak, hol mit tudom én micsodának, tehát zöld őrületnek”.

Hozzátette: „olyan mértékű agressziónak vagyunk kitéve”, a normalitástól való olyan mértékű eltávolodást követelnek meg szinte normatív módon, ami nemcsak a magyarok ellenérzését váltja ki, hanem azt szerinte az európai emberek döntő többsége „ellenszenvvel viseli el”. Úgy összegzett: ha ez így megy tovább, akkor az Európai Uniót azok teszik tönkre, „akik tőlünk akarják ebben a pillanatban megvédeni”.