Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,61 Ft
Euró
389,63 Ft
Font
455,50 Ft
Bitcoin
59,486 $

A GVH minden jogsértést kivizsgálna az építőanyagárak kapcsán

A GVH kedden az MTI-vel közölte, a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva alaposan kivizsgál minden jelzést, amely jogsértésre utalhat az építőipari alapanyagok drasztikus áremelkedésében a piacon.

Fotó: Unsplash/Brett Jordan
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Felidézik: Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke is részt vett a Gazdaság Újraindításáért Felelős Operatív Törzs múlt pénteki ülésén, ahol többek között napirenden voltak a kormány javaslatai az építőipari alapanyagár-robbanás kapcsán. A testület ajánlásait ezen a héten tárgyalhatja a kormány.

Az elnök a közlemény szerint elmondta: folyamatosan figyelik a piacot, a beérkező panaszok a vevők és építkezők kiszolgáltatottságáról szólnak, „vadnyugati” állapotokról tanúskodnak. Az építőanyag-kereskedőknek kellene versenyezni a vevőkért, nem pedig fordítva. Elfogadhatatlan, hogy egyes tüzépek nem tüntetik fel átláthatóan a listaáraikat, miközben a teljes vételárat előre elkérik, ráadásul készpénzben – tette hozzá Rigó Csaba Balázs. Soron kívül Diego Maradona gyermekei azt szeretnék, ha a legenda földi maradványai a mauzóleumban lennének

A vevői reklamáció lehetősége minimális, a minőségi kifogásokat nem jól kezelik, a hibás termékek cseréje ellehetetlenült. Ez tipikusan olyan helyzet, ahol sürgős beavatkozásokra van szükség, mert belátható időn belül a piac nem fogja magát korrigálni. Az összes eszközzel azon dolgoznak, hogy a magyar fogyasztók érdekeit megvédjék és hatáskörükben elősegítsék az egyenlő versenyfeltételek megteremtését – mondta.

A közleményben emlékeztetnek: az utóbbi időszakban egyre több panasz érkezik a versenyhivatalhoz az építőiparral kapcsolatban, ezek aggályos jelenségekre hívják fel a figyelmet. A GVH május végén a témában piaci konzultációt kezdeményezett az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével, ezt követően külön vizsgálói csoportot hozott létre a drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedés okainak feltárására. Emellett folyamatban van a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben 2020 októberében gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárás is.

Orosz katonák léptek be az amerikai erőknek otthont adó nigeri légibázisra

Miután a nigeri katonai vezetők nemrég úgy határoztak, kiutasítják az amerikai csapatokat az országból, oroszok foglalták el a légibázist.