Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,05 Ft
Euró
390,26 Ft
Font
456,31 Ft
Bitcoin
57,808 $

Miami-épületomlás: egy áprilisi levélben már figyelmeztettek a társasház rohamosan romló állapotára

A múlt héten a floridai Surfside-ban váratlanul összeomlott Champlain Towers South igazgatósági elnökének levelezése a 2018 óta tartó romlás előrehaladását írja le az épületben, mondván: „a megfigyelhető károk, például a garázsban, az első ellenőrzés óta jelentősen súlyosbodtak”.

Fotó: Twitter/Miami-Dade Police
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Jean Wodnicki igazgatótanácsi elnök április 9-én címezte a levelet a szomszédoknak.

„A beton romlása felgyorsult. A tető helyzete sokkal rosszabb lett, ezért kiterjedt tetőjavítást kellett elvégezni” Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

– áll a levélben.

Wodnicki a továbbiakban így írja le az épületet érintő problémákat:

„Amikor vizuálisan látható a beton lepattogzása (repedezése), az azt jelenti, hogy az azt összetartó betonacél rozsdásodik és minősége romlik a felszín alatt”.

A Morabito Consultants által 2018-ban elvégzett strukturális helyszíni felmérés a jelentés szerint számos hibát talált az épülettel kapcsolatban, köztük jelentős szerkezeti károkat a betonszerkezeti födémben.

„A meghibásodott vízszigetelés jelentős szerkezeti károkat okoz a betonszerkezeti födémben ezen területek alatt”

– áll a jelentésben.

A Morabito Consultants az összeomlás óta a CNN-nek adott nyilatkozatában azt írta, hogy a jelentés „részletesen bemutatta a betonon lévő jelentős repedéseket és töréseket”. A jelentés nem mondta ki, hogy a szerkezetet fenyegeti-e az összeomlás veszélye, de a csoport azt mondta, hogy javaslatot tett a társasházi szövetségnek a „kiterjedt és szükséges javítások elvégzésére”.

Az áprilisi levél egy 15 millió dolláros különadóról próbál magyarázatot adni a társasházi tulajdonosoknak, amelyet egy közelgő ülésen vitatnának meg. A levél szerint a 2018-as munkák eredeti becsült terjedelme kibővült.

„Más, korábban meghatározott projekteket a főprojekt alá vontak. Új problémákat azonosítottak. Emellett a költségek minden évben emelkednek. Így jutottunk el a Morabito 2018-as jelentésében említett 9 128 433,60 dolláros becsült összegről a mai, sokkal nagyobb összegre”

– áll a közleményben.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.