Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,50 Ft
Euró
390,70 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
57,557 $

Csökkent a munkanélküliek száma, de hosszabb ideig tart az álláskeresés

A legtöbb álláskereső még mindig a szakképzetlenek csoportjából kerül ki.

Fotó: Unsplash/ Brooke Cagle
Belföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

A Népszava beszámolója szerint június 20-ig újabb 8287 fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma az előző hónaphoz képest, így a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatbázisában jelenleg 265.497-en szerepelnek. A koronavírus-járvány elleni harcban hozott korlátozások miatt tavaly ezrek vesztették el az állásukat, de a munkanélküliek száma mára több mint 110 ezer fővel, vagyis 29 százalékkal csökkent.

Hiába javultak azonban a számok, a tartós munkakeresők száma mind az előző hónaphoz, mind a 2020-as helyzethez képest tovább növekedett a lap szerint.  Soron kívül Milliárdos fejlesztéseket hajthat végre az Országos Kórházi Főigazgatóság

Jelenleg több mint 93 ezer honfitársunk egy éve vagy annál is régebben megszakítás nélkül szerepelt az álláskeresők nyilvántartásában, ami a tavalyi számokhoz képes 14.553 fős növekedést jelent. Ezzel átlagosan immár a 440 napot is eléri a regisztrációs idő, ami 121 napos, vagyis 41 százalékos emelkedést jelent a 2020-as adatokhoz képest.

Az álláskeresési járadék azonban továbbra is csak 3 hónapig jár, így a munkanélküliek csaknem fele semmilyen anyagi támogatásban nem részesül az álláskeresés ideje alatt. 

A legtöbb álláskereső, azaz 85.200 fő még mindig a legfeljebb 8 általános iskolai végzettséggel vagy érettségivel rendelkezők, tehát a szakképzetlenek közül kerül ki. Helyzetüket tovább nehezíti, hogy a vállalkozások nem kapnak többé kifejezetten olyan támogatást, melyet szakképzetlen munkavállalók alkalmazását ösztönzi. 

Június 1-je óta ugyanis a korábban csak a 25 év alatti fiatalok vagy a szakképzetlen munkavállalók alkalmazása esetén járó, a bérköltségek felét fedező, de havonta maximum 100 ezer forintot jelentő összeget bármely, legalább egy hónapja álláskeresőként regisztrált munkanélküli alkalmazása esetén megkaphatják a munkaadók 6 hónapig.

A Vállalkozások munkarerőtámogatása névre keresztelt program tavaly októberben indult. A programban május végéig csaknem 10 ezer, a munkaerőpiaci szempontok szerint hátrányos helyzetűnek tekinthető álláskereső vett részt, a támogatással munkát vállalók száma pedig 14 ezerre nőtt a program kibővítése óta.

Akár 15 év börtönt is kaphat a lány, aki megkéselte osztálytársát Bőnyben

Úgy tudni, a családjában komoly problémák lehettek.

Ancelottinak nagyon nem tetszett, amit a Bayern München ellen látott

A Real Madrid vezetőedzője  kritikával illette csapatát a Bayern München elleni Bajnokok Ligája elődöntő első mérkőzésén elért 2-2-es döntetlen után.