Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,894 $

A koronavírus-járvány alatt felhalmozott albérleti díjtartozások megfizetésére készül Kalifornia

Az Egyesült Államok legnépesebb államának döntése rengeteg ember válláról venné le a terhet a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésével együtt.

Fotó: Unsplash/Philippe Gauthier
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó nemrég bejelentette, hogy Kalifornia állam kifizeti a helyi lakosok koronavírus-járvány alatt felhalmozódott lakbértartozását, ezzel tiszta lapot adva az albérlőknek – írja a Newsweek az AP hírügynökségre hivatkozva.

Jason Elliott, Newsom csapatának lakásügyekkel és hajtéktalansággal foglalkozó vezető tisztviselője elmondta, hogy a kongresszus által jóváhagyott, 5.2 milliárd dolláros költségvetési támogatási alap elegendő forrást nyújt az ingatlanbélreti tartozások kiegyenlítéséhet. Május 31-ig a 490 millió dollárnyi felhalmozott hátralékból eddig csupán 32 millió dollárnyi tartozást fizetett ki az állam – áll a kaliforniai lakhatási és fejlesztési hivatal nyilatkozatában.  Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

“Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy onnan folytathassuk, ahol 2019 decemberében tartottunk. Minden más csupán a válságon való nyerészkedés, haszonszerzés” – jelentette ki Keith Becker ingatlanmenedzser. Becker elárulta, hogy az általa üzemeltetett ingatlanok 14 bérlője 100 ezer dolláros bérleti díjhátralékot halmozott fel. 

Newsom elmondta, hogy a döntést a koronavírus-járvány negatív hatásainak enyhítésére és az ingatlantulajdonosok veszteségeinek felszámolására alapozták. A kormányzó a héten újabb bejelentést tett a járvány elleni harcban bevezetett korlátozások enyhítéséről és intézkedések hatályon kívül helyezéséről.

Arról, hogy a járványhelyzetben bevezetett kilakoltatási moratóriumot feloldják-e, nem közöltek információt az állam döntéshozói. Az ingatlankiadók és az albérlők jogait védő csoportok nem értenek egyet abban, hogy milyen határidővel kellene feloldani a moratóriumot, vagy egyáltalán, hogy meg kellene-e hosszabbítani a június 30-ig érvényes rendeletet.

Az ingatlantulajdonosok szerint az állam gyors gazdasági talpraállása miatt szükségtelen meghosszabbítani a kilakoltatási moratóriumot az eredeti határidőn túl. Február óta 495 ezer új munkahely létesült Kaliforniában, az Egyesült Államok új állásainak 38 százalékáért egyedül az ország legnépesebb állama felelt áprilisban. 

Bár a közepes és magas jövdelemet kínáló munkahelyek száma már a koronavírus-járvány előtti szinteket is átlépte, az alacsony jövedelmű állások száma 2020 januárja óta 38 százalékkal csökkent Kaliforniában a Harvard Egyetem gazdasági elemező csoportja, az Opportunity Insight kutatása szerint. 

Számos aktivista szerint meg kellene hosszabbítani a kilakoltatási moratóriumot legalább addig, amíg az alacsony jövedelmű munkavállalók közötti munkanélküliség aránya a járvány előtti szintre vissza nem áll. Francisco Duenas, a Housing Now California lakhatással foglalkozó szervezet ügyvezető igazgató szerint erre a védelmi-biztonsági hálóra az állam gazdasági talpraállásának részeként továbbra is szükség van.

Uniós állampolgárok is indulhatnak az önkormányzati választáson

Nem csak magyar állampolgárok indulhatnak jelöltként a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán.