Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,275 $

Húsz ember holttestét találták a hatóságok egy elhagyatott dél-afrikai aranybányában

A nyomozók szerint feltehetően illegális bányászatot folytathattak az áldozatok, haláluk pontos okait azonban még vizsgálják.

Illusztráció. Forrás: Pixabay
Külföld

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A dél-afrikai rendőrség vélhetően 20 illegális bányász holttestét találta meg egy Johannesburgtól délkeletre fekvő elhagyatott aranybányában. A Guardian cikke szerint a rendőrök még vizsgálják, mi okozhatta az áldozatok halálát, akiket súlyos égési sérülésekkel, műanyagszatyrokba csomagolva találtak meg.

Több ezer zama zama – ez zulu nyelven kb. „szerencsevadászt” jelent – van az országban a Dél-Afrikai Emberi Jogi Tanács szerint, a legtöbben a kereskedelmi fővárosban, a világ egyik legnagyobb aranyerén elterülő Johannesburgban.

Hétfőn és kedden fedezték fel a holttesteket, ötöt a bánya egyik használaton kívüli tárnájában, további tizenötöt egy közeli út mellett találtak meg.

A legtöbb illegális bányászműveletet bűnözői csoportok működtetik, egy 2018-as becslés szerint többmilliárd forintnyi kárt okozva az országnak.

A robbanások, mérges gázok, összeomló aknák és a bandák közötti összetűzések miatt roppant veszélyes a gyakorlat, egy becslés szerint 2012 és 2015 között 300 be nem jelentett bányász veszthette életét.

Cristiano Ronaldo megszerezte pályafutása 66. mesterhármasát

Cristiano Ronaldo közel 40 évesen gyűjtötte be pályafutása 66. mesterhármasát, és már 52 gólnál jár a szezonban 52 mérkőzést követően.

A Manchester United edzője lehet Tuchel utódja a Bayern Münchennél

Még akár az is megtörténhet, hogy a Manchester Unitednál küszködő edző veszi át a bajor klub irányítását.

Messi a gólja mellett öt gólpasszt osztott ki, Suarez mesterhármast szerzett

Történelmi ütést mért a NY Red Bullsra az Inter Miami szombaton az MLS aktuális fordulójában, így a csapat tagjai a lehető legjobb hangulatban látogathatnak ki az F1-es Miami Nagydíjra.