Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,41 Ft
Euró
390,99 Ft
Font
458,03 Ft
Bitcoin
63,423 $

Az erózió elképesztő ütemben pusztítja a világ legrégebbi barlangfestményét

Az indonéziai Celebesz szigetén található, a világ legrégebbinek tartott barlangfestménye elképesztően gyors ütemben pusztul, nagy valószínűséggel az éghajlatváltozás okozta erózió miatt – figyelmeztettek a régészek.

Fotó: Reuters
Greenbox

Borbély Fanni

Szerkesztő

A festményt, amely egy csoport állati vonásokkal rendelkező embert ábrázol, akik úgy néznek ki, mintha állatokra vadásznának, 2017-ben találták egy mészkőbarlangban, keletkezése pedig közel 44 ezer évvel ezelőttre datálható. A szakértők most versenyt futnak az idővel, hogy megtalálják a felbecsülhetetlen értékű pleisztocén kori műalkotás megőrzésének módját.

„Az erózió nagyon súlyos, és el fogja pusztítani a festményeket” – mondta a Reutersnek Basran Burhan, az ausztráliai Griffith Egyetem régésze, miután megvizsgálta a festményt Marosban. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

Az ausztrál és indonéz régészek által a múlt hónapban a Scientific Reports című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint a felmelegedő hőmérséklet és az El Nino események egyre súlyosabbá válása felgyorsította a só kikristályosodását a barlangban, ami gyakorlatilag „lehámlasztotta” a festményt.

A tanulmány szerint a hosszan tartó szárazság és a heves monszunszerű esőzések együttesen „rendkívül kedvező” körülményeket teremtettek, amelyek fokozták a sókristályosodást.

„A barlang falán lévő képet alkotó pigment effektíve lehámlik” – mondta Rustan Labe régész, miközben a laptopján lévő képekre mutatott, amelyek a hámlás mértékét mutatják 2018 októbere és 2019 márciusa között. Az Independent azt írja, a képdokumentáció szerint 1,36898 négyzetcentiméter hámlott le ez alatt a hat hónap alatt.

Labe, aki az Oktatási és Kulturális Minisztérium Kulturális Örökségvédelmi Központjában dolgozik, elmondta, hogy a régészek kis csapatokban dolgoznak majd, hogy nyomon kövessék a sókristályok és más apró organizmusok növekedését a barlang falán.

„Megelőzzük és kezeljük azokat a tényezőket, amelyek veszélyt jelenthetnek, és haladéktalanul foglalkozunk a kérdéssel”

– mondta Rustan.

Négy rendőrrel végeztek egy lövöldözésben az Egyesült Államokban

Megrázó eset történt az észak-karolinai Charlotte-bana, ahol négy rendőr vesztette életét egy lövöldözésben.

Élőben adja a tv a Bayern München-Real Madrid Bajnokok Ligája elődöntőt

A Bayern München látja vendégül a Real Madridot a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén kedd este.