Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,00 Ft
Euró
388,57 Ft
Font
452,52 Ft
Bitcoin
63,733 $

5 millió forintnál is nagyobb összegért cserélt gazdát a „láthatatlan szobor”, vagyis a semmi

15 000 euróért, vagyis bő 5 millió forintért adta el egy olasz művész a „láthatatlan szobrot”, vagyis konkrétan a semmi cserélt gazdát.

Fotó: Instagram/Salvatore Garau
Kult

Nagy Noel

Szerkesztő

Nem ritka, hogy a modern művészetben előfordulnak furcsaságok, amelyre az ember időről időre felkapja a fejét. Az első ránézésre gyermekrajznak tűnő milliós festmények még csak a szolidabb kategória, kereskedtek már korábban a „meg nem festett képpel” is.

A 67 éves Salvatore Garau pedig csatlakozott most a „legendák csarnokához” ezen a téren, ugyanis sikerült eladnia az általa csak „immateriális szobornak” nevezett műalkotást, ami nem igazán nevezhető műalkotásnak. Soron kívül Kunhalmi Ágnes szerint nem teljesen értelmezhető, amit Magyar Péter csinál

Mindenféle szakmai, művészeti kritikai érzék nélkül ugyanis megállapítható, hogy a szóban forgó szobor nem létezik. Nincs, a semmiből készült, nem tapintható fizikailag, ám Garau szerint a képzelet erejével bármi oda

Mint arról a spanyol AS hírportál is beszámolt, az immateriális szobrot még az Art-Rite olasz aukciós házban hirdették meg és már előzetesen is úgy becsülték, hogy olyan 6-9 ezer euró közötti értéke lehet, ám a licitálás végül 15 ezer euró alatt meg sem állt.

Garau elmondása szerint a szobor igenis művészeti alkotás, amely a saját semmiségében ölt formát. Saját beszámolója szerint a szobor megalkotásának folyamatában Heisenberg elmélete is hatással volt rá:

„A vákuum nem több, mint egy tér tele energiával, és amennyiben ezt ki is ürítjük és nem marad ott semmi, a Heisenbergi bizonytalanság elvének értelmében annak a semminek is lesz súlya. Ebből kifolyólag ez az energia részecskékké formálódik, méghozzá bennünk”

Az aukció szerencsés győztese egy hitelességi bizonyítványt is kapott, valamint egy sornyi instrukciót, hogy miként kell a szoborral bánni. Garau utasításai szerint egy 1.5×1.5 méteres térben kell tartani, méghozzá úgy, hogy nem akadályozza ott semmi.

Letartóztattak egy amerikai katonát Oroszországban, lopással vádolják

Múlt csütörtökön, Vlagyivosztokban vették őrizetbe a 34 éves férfit.