Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,708 $

Dánia mesterséges szigetet épít, 35 ezer embernek ad majd otthont

Dánia egy mesterséges félszigetet épít Koppenhága kikötőjében, az Oresund tengerszorosban.

...svg content...Fotó: Unsplash/Benjamin Blättler
Külföld

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

A 20 milliárd dán koronából (930 milliárd forint) megépülő Lynetteholmen elnevezésű sziget 35 ezer ember számára fog otthont biztosítani és védelmet is nyújt majd a dán fővárosnak az emelkedő tengervízszint miatt fenyegetést jelentő jövőbeli esetleges áradásokkal szemben.

A korábban ipari területként működő Refshale szigettől északra fogják megépíteni, a tervek szerint pedig egy kikötői alagút fogja összekötni az országúttal. Benny Engelbrecht közlekedésügyi miniszter közleménye szerint a munkálatok a tervek szerint már idén megkezdődnek, a projekt honlapja pedig 2070-re ígéri az átadást. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

A nagyjából három négyzetkilométeres mesterséges félsziget kialakításához 80 millió tonna földre és 28 millió köbméter homokra lesz szükség. Mindez azt jelenti, hogy a következő 10 évben minden nap 350 teherautónak kellene keresztülhajtania a városon az építkezés helyszínére.

A projekt ellenzői péntek reggel a dán parlament épülete előtt tüntettek, szerintük ugyanis az építkezés környezetre gyakorolt hatását nem tanulmányozták megfelelően. Lars Loekke Rasmussen akkori dán kormányfő 2018 októberében terjesztette elő a sziget terveit, amelyeket azonnal jóváhagyott a koppenhágai városvezetés – írja az MTI.

Vitézy Dávid: Gyurcsány Ferenc és Szentkirályi Alexandra egymásra talált

Vitézy Dávid reagált Gyurcsány Ferenc és Szentkirályi Alexandra nyilatkozatára, miszerint egyikőjük sem akarja őt főpolgármester-helyettesnek