Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
357,55 Ft
Euró
387,61 Ft
Font
452,35 Ft
Bitcoin
66,550 $

Elfogadta a parlament a menedékkérők deportálására vonatkozó törvényt Dániában

Az újonnan elfogadott törvény szerint partnerországokba küldik majd a Dániába érkező menekülteket, bár a partnerségről még egyetlen állammal sem sikerült megállapodni.

...svg content...Fotó: Unsplash/Julie Ricard. Szír menekültek Athénban.
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Elfogadta a dán országgyűlés a törvény, amely lehetővé teszi az észak-európai ország számára, hogy Európán kívüli országokba deportáljon menedékkérőket, ezzel szembemenve az ENSZ és számos civil szervezet kéréseivel a tervezet elutasítására.

Az Al Jazeera tudósítása szerint a döntést Mette Frederiksen miniszterelnök bevándorlás-ellenes kormányának támogatásával fogadták el 70 támogató és 24 elutasító szavazattal csütörtökön.  Soron kívül Belső vizsgálat indult a rendőrségnél a Magyar Péterről kiszivárgott jelentés miatt

A törvény értelmében a dán földre érkező menekülteket partnerországok menedékkérő-központjaiba küldhetik a skandináv országból, ahol az érintettek ügyeit megvizsgálják, és ha az állam úgy dönt, védelmet kaphatnak. A gyakorlatban a menekülteknek a dán határon kell menedéket kérniük, majd egy Európán kívüli központba repülniük, amíg a kérvényük elbírálása megkezdődik. 

“Ha menedéket kérsz Dániában, tudnod kell, hogy vissza leszel küldve egy Európán kívüli országba. Reméljük, hogy emiatt nem kérnek majd többé menedéket az emberek Dániában” – mondta el Rasmus Stoklund kormányszóvivő a DR dán közszolgálati műsorszolgáltatónak. Dánia célja, hogy kizárólag az ENSZ kvótarendszerében kidolgozott mennyiségű menekültet fogadjon a jövőben. 

Partnerországokat egyelőre nem sikerült találnia az észak-európai országnak, de állítólag több jelölt állammal is folynak a tárgyalások.

Ismét megoperálták Robert Ficót, még mindig nagyon súlyos az állapota

Továbbra is nagyon súlyos Robert Fico állapota, aki időközben újabb operáción esett át az ellene elkövetett merénylet miatt.