Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
354,28 Ft
Euró
384,36 Ft
Font
451,21 Ft
Bitcoin
68,606 $

Újabb bizalmatlansági indítványt terjesztettek be Andrej Babis cseh államfő ellen

Az ok, hogy az ellenzék szerint a kormány koronavírus-kezelése megbukott és szerintük Oroszországgal szemben sem volt elég kemény a kormányfő.

...svg content...Andrej Babis cseh miniszterelnök a parlament prágai üléstermében 2021. június 3-án, amikor a képviselők a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szavaznak. MTI/EPA/Martin Divisek
Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be az Andrej Babis miniszterelnök vezette koalíciós kormány ellen a cseh jobboldali ellenzék csütörtökön a képviselőházban, írja az MTI. A parlament várhatóan késő délután szavaz az indítványról.

Négy hónappal az október 8-9-ére kiírt képviselőházi választás előtt ez már a harmadik bizalmatlansági indítvány az ANO centrista mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alkotta kisebbségi kormány ellen. Az első kettő sikertelen volt. Soron kívül Orbán Viktor besétált egy hódmezővásárhelyi sörözőbe

A 200 tagú alsóházban a kormánykoalíciónak ugyan csak 92 képviselője van, de a korábbi voksolásokon mögé álltak a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja képviselői is, így a jobboldali ellenzéknek nem sikerült megszerezni a bizalmatlansági indítvány elfogadásához szükséges szavazatszámot.

A kommunisták azonban áprilisban felmondták az ANO-val kötött korábbi megállapodást, amely szerint feltételeik teljesítése esetén kívülről támogatják a kormányt. A kommunisták mostani hivatalos álláspontja még nem ismert. Annyi szivárgott ki, hogy a párt képviselői a szavazáskor várhatóan elhagyják a tárgyalótermet, és ezzel ismét kudarcra ítélik az ellenzék indítványát.

A két jobboldali választási koalíció, a Spolu (Együtt), illetve a Kalózok és a STAN alkotta szövetség – Petr Fialának, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökének közlése szerint – elsősorban azt veti a Babis-kormány szemére, hogy „kudarcot vallott” a koronavírus-járvány elleni harcban, és a cseh-orosz diplomáciai konfliktusban nem volt képes erős nemzetközi támogatást biztosítani a cseh érdekeknek.

Emlékeztettek arra is, hogy a miniszterelnök politikai és vállalkozói tevékenysége között összeférhetetlenség van az Európai Unió szerint.

Babis visszautasította és alaptalannak nevezte a bírálatokat. Szerinte a kormány nagyon jól működik, emelte a nyugdíjakat, csökkentette az adókat, javított a vállalkozói környezeten, és sikeresen érvényesíti, védi a cseh állam érdekekeit az Európai Unióban.

Amennyiben az ellenzéki kezdeményezés mégis sikerrel jár, Milos Zeman államfőn múlik, hogy ügyvezetőként megtartja-e hivatalában Babist, vagy meneszti, és mást bíz meg kormányalakítással. Zeman ismét azt mondta, bárhogy végződik a bizalmatlansági indítvány – tekintettel a közelgő választásra -, hivatalában hagyja Andrej Babis koalíciós kabinetjét.

Orbán Viktor Karácsony Gergelynek üzent: „Bukorvári van, új főpolgármester lesz”

Orbán Viktor miniszterelnök sem tartja jó vezetőnek Karácsony Gergelyt, aki Szentkirályi Alexandra szerint csak egy báb, valójában Gyurcsány Ferenc irányít Budapesten.

Magyar Péter reagált Orbán Viktor Varga Juditról tett nyilatkozatára

Magyar Péter ismét Varga Juditról nyilatkozott, két témában is megemlítette a volt feleségét, aki ugyan már nem politikus, kapcsolatba maradt a kormánnyal.