Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

Árvíz sújtja Brazília legnagyobb államát

Több mint egy évszázada nem emelkedett ilyen magasra a Rio Negro vízszintje, a heves esőzések okozta áradások 450 ezer embert érintenek a térségben.

...svg content...Fotó: Fiatal nõ nézi ki az ablakon a Rio Negro vizével elárasztott utcára Manausban 2021. május 31-én. Rekordmagasra emelkedett a folyók vízszintje Brazília amazóniai térségének legnagyobb városa, Manaus környékén. A Rio Negro elérte a feljegyzések 1902-es kezdete óta mért legmagasabb szintjét, 29,98 métert a kikötõ mérõállomásán. A közeli Solimoes és Amazonas folyók is megközelítik minden idõk legmagasabb vízszintjét, elárasztva az utcákat, házakat tucatnyi településen, 450 ezer ember életét megkeserítve a térségben. MTI/EPA/EFE/Raphael Alves
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

A DPA német hírügynökség tudósítása szerint a heves esőzések miatt rekord mértékűre emelkedett a vízszint Manaus, Amazonas állam székhelye körül és súlyos áradást okozott. 

Az Amazonas legnagyobb bal oldali mellékfolyója, a Rio Negro 1902. óta nem duzzadt olyan magasra, mint most – 29.98 méteren álltak a mutatói kedden. A Rio Negro 2012-ben egy súlyos áradás során 29.97 méter magasra emelkedett, most azonban valószínűleg a 30 métert is átlépheti a vízszint.  Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

A brazil G1 hírportál szerint több mint 24 ezer családot és Manaus 15 kerületét érinti az árvíz, sokaknak el is kellett hagyniuk otthonaikat. A legsúlyosabban érintett területeken több mint 9 ezer méternyi fahidat építtetettek a gyalogos közlekedés lehetővé tételéhez.

Manaus óvárosa és kikötőjének egyes részei teljesen víz alá került, a folyó elárasztotta az üzleteket és a legnagyobb piacteret, néhány helyi lakos pedig halakkal találkozott a víz betörése után otthonában. 

Az árvíz nemcsak Amazonas állam székhelyét, hanem csaknem a teljes területet érinti: 62 önkormányzatból 60 számolt be vízkárokról. Az Amazonas szintén több városnál régen látott méretűre duzzadt, többek között az állam harmadik legnagyobb népességű településnél, Itacoatiaránál is.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.