Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Orbán: a főpolgármester háta mögött szinte újjáalakult a Gyurcsány-kormány

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Kossuth Rádiónak adott interjújában emlékezett meg az őszödi beszéd 15. évfordulójára és felidézte az eseményeket a saját szemszögéből.

...svg content...Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Belföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök balatonőszödi beszéde atombomba-erejű volt a magyar politikában 2006-ban, mely végül hatalmas tüntetéshullámba és a 2006. október 23-án történt rendőrattakba torkollott.

Szeptember 19-én főként nemzeti radikálisokból álló tömeg megostromolta a magyar köztévé székházát, melynek során több rendőr megsérült. Ezt követően a rendőrség visszavágott, és az október 23-i ünnepségen több demonstrálót is bántalmaztak, néhány embernek a szemét is kilőtték. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A Gyurcsány-kormány politikai hagyatékának ez lett a leginkább negatív pontja, melyet a magyar jobboldalon gyakran felidéznek a mai napig. A kormány több tagja is fel szokta emlegetni, ami 2006-ban Magyarországon történt.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke pedig a beszéd tizenötödik évfordulója alkalmából ismételten felidézte az őszödi beszéd és a későbbi rendőrattak körüli eseményeket a Kossuth Rádiónak adott interjújában:

„Az ember egy-egy eseményre az élete során – akármilyen régen is volt – villanásszerűen képes emlékezni. Vannak kellemetlen és kellemes vakuemlékek, az őszödi beszéd is egy ilyen dolog. Emlékszem, amikor az őszödi beszéd miatt a lázadások kitörtek, azzal kellett kezdenem, hogy az akkor serdülőkorban lévő fiamat azonnal bezártam” – mesélte a miniszterelnök.

„Az vágja mellbe az embert, hogy aki miatt ez történt, aki ezt elmondta, az ugyanúgy ott van a magyar politikában, mintha mi sem történt volna, azért ez egy mellbevágó élmény. Ugyanezzel az emberrel harcolok, ő a főnök a másik oldalon”

Orbán elmondása szerint a budapesti politikában is még számos olyan ember tűnik fel, akit még a Gyurcsány-kormányból ismer, meglátása szerint a főpolgármester háta mögött szinte „újjászerveződött a Gyurcsány-kormány”.

A miniszterelnök ugyanakkor nem nevezte meg, hogy pontosan kikre gondol a kijelentés alatt, valamint azt sem fejtette ki részletesebben, hogy miért Gyurcsány Ferenc az ellenzék „főnöke”. A Fidesz-KDNP eddigi kommunikációjának azonban szerves része volt eddig, hogy az ellenzéki összefogás mögött a korábbi miniszterelnök állhat.

A kormány még hirdetési kampányt is indított, mely a különböző közösségi felületeken is látható, amelyben azt fejtik ki, hogy véleményük szerint Karácsony Gergely főpolgármester és az egész ellenzéki összefogás mögött Gyurcsány Ferenc „mozgatja a szálakat”.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.