Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,05 Ft
Euró
391,02 Ft
Font
457,96 Ft
Bitcoin
62,771 $

A CDC a fiatalok második mRNS-oltása után fellépő szívgyulladásos eseteket vizsgál

A CDC vizsgálja azokat a jelentéseket, amelyek szerint a koronavírus ellen beoltott tizenévesek és fiatal felnőttek egy kis részénél szívproblémák jelentkezhettek a második oltást követő napokban.

Fotó: Unsplash/Mat Napo
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) oltásbiztonsági csoportja vizsgálja azokat a jelentéseket, amelyek szerint a koronavírus ellen beoltott tizenévesek és fiatal felnőttek „kis számában” szívproblémák jelentkeztek napokkal a második oltás beadása után.

A myocarditis néven ismert állapot a szívizom gyulladását eredményezi, amely bizonyos fertőzéseket követően jelentkezhet az érintetteknél. A biztonsági csoport egyelőre nagyon kevés részletet közölt, és kijelentette, hogy „viszonylag kevés” esetről van szó, amely akár teljesen független lehet az oltástól. Soron kívül Bőnyi iskolai késelés: a megkéselt lány túl van az életveszélyen

Ennek ellenére több tucatnyi esetet jelentettek gyerekeknél és fiatal felnőtteknél, miután beadták a második adagot az egyik mRNS-vakcinából, amely a Moderna és a Pfizer/BioNTech vállaltok által került kifejlesztésre. A CDC még az adatok vizsgálatának korai szakaszában van, mielőtt biztosan megállapíthatná, hogy van-e kapcsolat az oltóanyag és a hirtelen szívbetegség között.

Az orvosok először május 14-én kaptak figyelmeztetést a szívizomgyulladás és a vakcinák közötti lehetséges kapcsolatra vonatkozóan. A munkacsoport ezt követően május 17-én áttekintette a szívizomgyulladásra vonatkozó adatokat. Úgy tűnik, hogy az esetek főként serdülőknél és fiatal felnőtteknél fordulnak elő, körülbelül négy nappal a második dózis beadása után.

A tünetek a jelek szerint a férfiakat is jobban érintik, mint a nőket, s bár a legtöbb eset enyhének tűnik, és az esetek nyomon követése folyamatban van – mondta a vakcinabiztonsági csoport. A CDC erősen ajánlja a koronavírus elleni vakcinákat a 12 éves és idősebb amerikaiak számára.

Lehet, hogy egyszerűen véletlen egybeesés, hogy egyeseknél szívizomgyulladás alakul ki az oltás után – mondta Dr. Celine Gounder fertőző betegségekkel foglalkozó szakember a New York Timesnak. „Valószínűbb, hogy valami ilyesmi véletlenül történik, mert mostanában olyan sokan kapnak védőoltást”. A szervezet honlapján azonban útmutatást tettek közzé, hogy az orvosok legyenek résen a fiatalok körében tapasztalt szokatlan tünetek miatt.

Az orvosok igyekeztek hangsúlyozni, hogy a szívizomgyulladás mellékhatásai elhalványulnak a koronavírus-fertőzés lehetséges kockázataihoz képest, mivel maga az akut koronavírus-fertőzés is okozhat szívizomgyulladást. Általában 100 000-ből 10-20 ember szenved szívizomgyulladásban, a tünetek közé tartozik a fáradtság és a mellkasi fájdalom, valamint a szívritmuszavarok (a szívverés ütemének vagy ritmusának problémája) és a szívmegállás.