Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,59 Ft
Euró
391,22 Ft
Font
458,13 Ft
Bitcoin
62,805 $

Nem tetszenek Németországnak a Facebook appjának új adatvédelmi feltételei

A felhasználók magánéletének védelme és a döntéseik manipulálásának megakadályozása érdekében az Adatvédelmi Hatóság megtiltotta a Facebooknak, hogy a WhatsApp-userek adatait felhasználják.

Fotó: Glen Carrie/Unsplash
Smart

Kornis Vivien

Szerkesztő

Németország vezető adatvédelmi hatósága eltiltotta a Facebookot attól, hogy a WhatsApp üzenetküldő alkalmazás felhasználóinak adatait használják, mert a szerv szerint törvényellenesek az app legújabb adatvédelmi feltételei.

Az EuroNews beszámolója szerint a döntést a hamburgi sürgősségi megbeszélések eredményeként hozták meg, miután a WhatsApp arra kérte a felhasználóit, hogy egyezzenek bele az új felhasználási feltételekbe, vagy fejezzék be az app használatát. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Az üzenetküldő, csevegő alkalmazást csaknem 60 millióan használják Németországban. 

A végzés célja a sok millió németországi felhasználó jogainak és szabadságainak biztosítása a felhasználási feltételekhez való hozzájárulásról. A célom az ehhez hasonló eljárásokból adódó hátrányok és károk megelőzése

– mondta el Johannes Caspar, a hamburgi Adatvédelmi Hatóság vezetője.

A szerv szerint a döntés nemcsak a felhasználók magánéletének védelméről szól, hanem arról is, hogy a fogyasztók adatait “a választók döntéseinek befolyásolásával a demokratikus választásaik manipulálására” használják fel, célozva ezzel a közelgő, szeptember 26-án megrendezendő németországi parlamenti választásokra.

A hatóság az ügyet most az Európai Adatvédelmi Bizottság elé terjeszti, amely a szabályok betartatásáért felelős testület az Európai Unióban. 

A döntéssel kapcsolatban a Facebook tulajdonában lévő WhatsApp azzal vádolta meg a hamburgi adatvédelmi hatóságot, hogy félreértette a frissítés célját, és kijelentette, hogy a tiltásnak nincsen jogalapja. 

Az üzenetküldő app kijelentette, hogy a frissített adatvédelmi feltételek nem befolyásolják az üzenetváltások bizalmas jellegét, hanem elsősorban a vállalatok kommunikációnak segítése a célja, nevezetesen azzal, hogy lehetővé tegye, hogy a termékeiket közvetlenül értékesítsék az ügyfeleiknek a platformon.