Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,00 Ft
Euró
388,57 Ft
Font
452,52 Ft
Bitcoin
63,733 $

Aggasztó hírek érkeztek az iráni atomprogramról

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint egyre közelebb kerül Irán az atomfegyverhez szükséges tisztaságú urániumhoz.

Az iráni atomenergia-ügyi hivatal által 2021. április 12-én közreadott, 2019. november 5-én készült kép urándúsító centrifugákról a közép-iráni Natanzban lévõ urándúsító üzemben. Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter Izraelt tette felelõssé a natanzi urándúsítóban az elõzõ napon bekövetkezett üzemzavarért, s egyúttal válaszlépéseket helyezett kilátásba. MTI/EPA/AEOI
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Joe Biden elnökké választása óta az Egyesült Államok egyik legfontosabb külpolitikai céljául az Iráni Atomegyezmény újjáélesztését kötötte ki. A 2015-ös egyezményt még Donald Trump rúgta fel azáltal, hogy súlyos gazdasági szankciókat vetett ki a közel-keleti országra.

Irán a maga oldaláról is felrúgta az egyezményt, mintegy válaszul a szankciókra, és az abban lefektetett dúsítási korlátokat jelentősen meghaladóan kezdte el a rendelkezésére álló urániumot dúsítani, melytől felmerült a veszélye az atomfegyver kifejlesztésének. Soron kívül Kunhalmi Ágnes szerint nem teljesen értelmezhető, amit Magyar Péter csinál

Egy nukleáris fegyverhez 90 százalékos tisztaságú urániumra van szükség, melyhez aggasztóan közel került Irán, ugyanis a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) jelentése szerint már 63 százalékos tisztaságú urániumot sikerült előállítani a Natanz üzemben – adta hírül a Reuters.

Ez pedig tovább komplikálhatja a nyugat és Teherán közötti tárgyalásokat, hiszen a már korábban bejelentett 60 százalékos tisztaságú urániumkészlet is jelentős aggályokat ébresztett, hogy nagy léptekkel halad Irán az atomfegyver felé.

Irán már korábban bejelentette, hogy válaszul az izraeli szabotázsakcióra, megkezdik a natanzi üzemben a 60 százalékos urándúsítást. Az IAEA felmérése szerint ezt még túl is sikerült lépni a 63 százalékkal.

Az atomegyezmény szempontjából ez azért is problémás, mert annak értelmében az IR-1-es centrifugákkal legfeljebb csak 3.67 százalékos dúsítást folytathatnának, ám Teherán a háttérben fokozatosan 20 százalékra növelte a dúsítás mértékét.

Letartóztattak egy amerikai katonát Oroszországban, lopással vádolják

Múlt csütörtökön, Vlagyivosztokban vették őrizetbe a 34 éves férfit.