Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,23 Ft
Euró
389,34 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,398 $

Változás lesz a magyar kriptopiacon

A kriptovaluták térhódítása globálisan egyre nagyobb méreteket ölt, azonban Magyarországon eddig nem volt egyértelmű szabályozás a kriptopénzekre vonatkozóan, egy új adótörvény tervezete alapján azonban most változás állhat be az ügyben.

Fotó: Unsplash/Bermix Studio
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Blockchain Magyarország Egyesület által kidolgozott javaslat alapján a Pénzügyminisztérium tavaszi adócsomagjában 2022-től leegyszerűsödhet a kriptopénzek utáni adózási rendszer.

„Habár pontos adatok nincsenek, a Magyarországon kriptoeszközökben tartott vagyon mértéke 300 milliárd forintra tehető. Aki eddig hozzá akart férni ehhez a vagyonhoz, könnyen elveszett az egyértelmű szabályozás hiánya miatt” Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

– fogalmazott Kalocsai Kornél, a Blockchain Magyarország Egyesület elnöke.

A kriptovalutákkal való kereskedés kifejezetten komplex és nehéz folyamat az adózás és a pénzmosási kritériumoknak való megfelelés miatt, melyre a magyar szabályozói és szolgáltatói szféra sem volt felkészülve. A Blockchain Magyarország Egyesület szerint az új rendszer komoly hatással lesz a kriptovaluták tulajdonosaira a jövő évtől.

Néhány ország (Málta, Észtország és Litvánia) már évekkel ezelőtt bevezette saját blokchain és kriptobarát szabályozását, melynek következményeképp igen komoly mennyiségű pénz áramlott be a gazdaságba, a nemzetközi kriptovalutákkal foglalkozó vállalatok pedig előszeretettel választják ezeket az országokat a letelepedésre.

Magyarországon jelenleg nem létezik konkrét szabályozás a kriptovaluták kereskedelmére, éppen ezért sokan elvesznek az adózás tengerében, hiszen nem tudják, pontosan mennyit és mikor kellene adózniuk. Az új adócsomag alapján a korábbi homályos 26,5 százalékos adókulcs helyett 15 százalékos személyi jövedelem adót kell majd megfizetni, szociális hozzájárulást azonban nem kell majd fizetni – írja a Napi.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.