Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,61 Ft
Euró
388,54 Ft
Font
451,69 Ft
Bitcoin
62,641 $

Húszméteres alagutat találtak egy ausztrál menekültközpont alatt

Menekült aktivisták szerint egy 20 méter hosszú szökőalagutat fedeztek fel egy nyugat-ausztráliai menekültközpont alatt.

Fotó: Flickr/lostajy
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A befejezetlen alagutat, amely feltehetően körülbelül három méter magas, hétfőn délelőtt 10 órakor találták meg a Perth-től északkeletre fekvő Yongah Hill létesítményben.

A menekülési útvonal a Falcon tábor egyik szállásblokkjában lévő 6F szoba padlója alatt kezdődött, és a két belső kerítésen túl egészen a külső kerítés öt méteres körzetéig húzódott – közölte a Sydney-i Menekültügyi Koalíció (RAC). Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

A szervezet, amely párhuzamot vont az alagút és a második világháborús hadifoglyok erőfeszítései között, úgy tudja, hogy az ásás több hónapig tartott, az azonban nem világos, hogy milyen eszközöket használtak az alagút megépítéséhez, és az sem, hogy ki volt a felelős.

A 6F szobában fogva tartott férfit a jelentések szerint az alagút felfedezése után a központ egyik elkülönített cellájába helyezték át. Csaknem 20 éve, 2001. július 19-én 23 menedékkérő szökött meg a Sydney-i Villawood menekültközpontból egy alagúton keresztül.

A szökési kísérlet rávilágított a szárazföldi fogva tartási rendszerben – olyan helyeken, mint Yongah Hill, Villawood, MITA és BITA – fogvatartottak elhúzódó fogva tartására. A határőrség statisztikái szerint 2021. február 28-án mintegy 320 embert (180 úgynevezett vízumról lemondót és 140 menedékkérőt) tartottak fogva Yongah Hillben. A statisztikákból azonban az is kiderül, hogy az emberek átlagos fogva tartási ideje több mint 600 nap – írja az Independent.

A Yongah Hillben tartózkodó menedékkérők közül azonban sokakat nagyon hosszú ideje tartanak fogva, vannak akiket már több mint öt éve – egyeseket akár kilenc éve is – fogva tartanak, és vannak olyanok is, akiket határozatlan idejű fogva tartás fenyeget. Ian Rintoul, a RAC szóvivője elmondta: „A hosszú távú fogva tartás szisztematikus visszaélései az ausztrál fogva tartási rendszer kerítései mögött rejtőznek.”

„Szinte semmiféle olyan jellegű felügyelet nem létezik, mint ami az igazságszolgáltatási rendszer fogvatartottjaira vonatkozik, a menedékkérőket rendszeresen megfosztják szabadságuktól és mentális egészségüktől is. A kormány például bosszúszomjas módon éveken keresztül tartja fogva az iráni menedékkérőket, noha tudja, hogy nem lehet őket visszavinni Iránba. A határozatlan idejű fogva tartás azonban értelmetlen és pusztító. A vízumeltörlési hatáskörök lehetővé teszik, hogy a menedékkérőket és a menekülteket kétszeresen büntessék, először az igazságszolgáltatási rendszer, majd a bevándorlási őrizet.”

Az ausztrál határőrség szóvivője azt mondta: „Az Ausztrál Határőrség megerősítheti, hogy egy feltételezett szökési kísérletet sikerült megakadályozni, miután a Yongah Hill Menekültközpontban azonosítottak egy részben kiásott alagutat.”

Dráma Párizsban, a PSG kiesésével döntős a Dortmund a Bajnokok Ligájában

Eldőlt, melyik csapat jutott be elsőként a Bajnokok Ligája döntőjébe a PSG és a Dortmund közül.