Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,30 Ft
Euró
391,12 Ft
Font
458,44 Ft
Bitcoin
63,868 $
Fotó: Unsplash/Max Muselmann

Egy videóban azt állították, hogy koronavírusos indiaiak vannak a felvételen, miközben gázszivárgás áldozatai voltak

Szerző: Borbély Fanni

A francia Twitteren az emberek „PsyOps”-ról beszélnek, amely szerintük szándékos kísérlet arra, hogy dramatizálják a koronavírus-járvány hatásait. Az egész egy olyan tweettel kezdődött, amely indiai beteg emberekről készült felvételeket tartalmazott, a közösségi médiában pedig az emberek azt állították, hogy a felvételen a koronavírus áldozatai láthatóak, azonban kiderült, hogy nem ez az igazi történet.

Borbély Fanni

2021. május. 8 - 22:46

Az egész „PsyOps” Twitter-trend egy április 26-án közzétett tweetből indult, amely a koronavírussal fertőzött indiai embereket mutatott be. A francia nyelven írt tweet szerzője azt állította, hogy a felvételek eltúlozzák a járvány hatásait, és csak azért sugározták az indiai televízióban, hogy az embereket rémületbe ejtsék, továbbá a különböző megfékezési módszereknek, például a lezárásnak és a maszkviselésnek való megfelelésre késztessék őket. A szerző „pszichológiai destabilizációs műveletnek” vagy „PsyOps”-nak nevezte a történteket.

A videót azonnal felkapták és széles körben megosztották a Twitteren, mely több mint 110 ezer megtekintést szedett össze. Úgy tűnt, mindenkinek más volt a véleménye arról, hogy mi történik a videóban.

„Az a tény, hogy több ember egyszerre és ugyanazon a helyen betegedett meg, azt bizonyítja, hogy nem a vírusról van szó. Inkább az 5G elektromágneses jelenség vagy valami hasonló” – feltételezte az egyik felhasználó.

Mi lehet tehát a valódi történet a videón látható riasztó jelenetek mögött?

Több száz megmérgezett ember

Annak érdekében, hogy kiderüljön a felvétel eredete, a France 24 fordított képkeresést végzett az InVID segítségével. A Google és a Yandex oldalán is számos olyan esetet találtak, amikor ez a videó korábban már felkerült az internetre. Kiderült, hogy a videó egy 2020-as indiai ipari katasztrófa során készült felvételek kivonataiból készült összeállítás.

2020. május 6-án éjjel mérgező gázszivárgás történt az LG Polymers, a dél-koreai LG Chemicals vállalat indiai fióktelepének egyik gyárában, az Andhra Pradesh államban található Visakhapatnam ipari kikötőváros mellett. Összesen 13 ember halt meg, és több mint 1000-en megsebesültek.

A gyár közelében lévő falvakban élő emberek aludtak, amikor a szivárgás történt, és néhányan álmukban belélegezték a gázt. Visakhapatnamban több száz embert szállítottak kórházba, akiket a gáz mérgezett meg, az aznap készült fotókon pedig a gáz által érintett férfiak, nők és gyerekek láthatók, egyesek a járdán, mások az utcán összeesve.

A szivárgást követő napokban az indiai és koreai média folyamatosan osztotta meg a katasztrófáról készült képeket, de francia és angol nyelvű médiumok is beszámoltak az esetről.

Egy amerikai médium hibájából

Az egyik médiaorgánum, amely tévesen a gázszivárgásról készült felvételeket a világjárványhoz kötötte, a New York Post volt. Ők április 26-án jelentettek meg egy cikket „COVID surge ‘swallowing’ people in India, footage shows people dead in streets” (A COVID-gázáradat „elnyeli” az embereket Indiában, a felvételek halott embereket mutatnak az utcán) címmel.

Néhányan a közösségi médiában felkapták a hibát, és arra használták, hogy illusztrálják elméletüket, miszerint a nemzetközi médiumok eltúlozzák a járványhelyzetet Indiában.

„Az a tény, hogy régi képeket kell újrahasznosítaniuk haldokló emberekről, sokat elárul a valós indiai helyzetről” – írta egy Facebook-felhasználó. „Ez egy újabb példa arra, hogy a médiumok hazudnak neked” – írta egy tweet.

A New York Postot rajtakapták, hogy álhírekkel tüntetik fel az indiai haláleseteket

A New York Postot rajtakapták, hogy álhírekkel nagyította fel az indiai haláleseteket, a poszt első képe egy gázszivárgásról készült Indiában, 2020 májusában.

„A New York Post láthatóan zavarban van, és eltávolította a félrevezető fotót”

Néhány órával a cikk megjelenése után a New York Post leszedte a cikkből a videót, és a címet „The wave of COVID swallows people in India like a monster” (A COVID-hullám szörnyetegként nyeli el az embereket Indiában) címre változtatta.

Az újság az oldal alján található megjegyzésben azt írja, hogy korábban a Reuters hírügynökség képeit használták, amelyek tévesen egy gázszivárgás áldozatait azonosították a koronavírus áldozataival.

Azonban nem a New York Post az egyetlen médium, amely bedőlt ennek. 2021. április 23-án egy Srí Lanka-i televíziós csatorna felvételeket sugárzott egy gázszivárgás miatt összeesett nőről, azt állítva, hogy a nő a koronavírusban betegedett meg.

Ráadásul nem ez az első eset, hogy a gázszivárgásról készült videókkal visszaélnek. 2020 májusának végén a videó indiai, kínai és iráni közösségi oldalakon is keringett, az emberek pedig azt állították, hogy a felvételen olyan emberek láthatóak, akik összeestek, miután egy halálos repülő rovar megcsípte őket.