Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,87 Ft
Euró
390,94 Ft
Font
458,23 Ft
Bitcoin
63,799 $

Tizenhét menekült vesztette életét a Kanári-szigetek közelében

A spanyol tengeri mentőszolgálat beszámolója szerint tizenhét afrikai menekült holttestét találták meg egy feltételezett embercsempész-hajón a Kanári-szigetek közelében.

Illusztráció. Egészségügyi dolgozók várják, hogy megvizsgálják az 55 Afrikából érkező menekültet a Kanári-szigetek Gran Canaria szigetén, Arinaga kikötőjében 2020. augusztus 1-jén. MTI/EPA/EFE/Angel Medina
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A tengeri mentőszolgálat beszámolója szerint a hajót a légierő szúrta ki mintegy 265 tengeri mérföldnyire, délkeletre El Hierrótól, a Kanári-szigetek legdélebbi pontjától, amely közvetlen Marokkó és Nyugat-Szahara közelében található – tudósított róla a Deutsche Welle.

A hatóságok mindössze három túlélőt találtak, mindhárman hipothermiától szenvedtek, egyébként viszont jó egészségügyi állapotban találták meg őket. A további 17 személy a hajón viszont már elhunyt, mire a mentőszolgálat a helyszínre tudott érkezni. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Egyelőre csak annyit tudni a menekültekről, hogy a kontinens szubszaharai térségéből érkeztek, azt pontosan egyelőre nem tudni, hogy mely ország(ok)ból. A régió számos országában van fegyveres konfliktus, amely elől több százezrek szoktak menekülni – nemritkán Európa felé.

A mentőszolgálat szóvivője az AFP hírügynökségnek azt is elárulta, hogy egy helikopterrel sikerült kimenteni a három túlélőt, akiket a Kanári-szigetekre, a Nuestra Senora de los Reyes kórházba szállítottak.

Két héttel ezelőtt, szintén El Hierro közelében egy másik, menekültekkel teli hajót találtak meg a hatóságok, akkor 23 menekülttel a fedélzeten, akik közül négyen elhunytak. A 19 túlélőt egy tenerifei kórházba szállították, tizenhatot közülük súlyos állapotban.

Afrika számos pontján tombol a mélyszegénység, a terrorista erőszak vagy egyenesen polgárháború, ezért évente rengetegen menekülnek el a saját országukból. Nemritkán ezek a menekültek embercsempészek áldozataivá válnak, akik reményt ígérnek (és sokszor hazudnak) nekik pénzért cserébe.

A tavalyi év során rengeteg halálos áldozata volt az embercsempész-akcióknak, csak a Kanári-szigetek felé tartó menekültek közül 1851-en hunytak el 2020-ban.