Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
64,143 $

A minimálbér adómentesítésére vonatkozó törvényjavaslatot nyújtott be az MSZP

Az MSZP szerint igazságtalan, hogy a legkevesebbet keresők éppen ugyanannyit adóznak, mint a vagyonát százmilliárdokkal növelő Mészáros Lőrinc, és Európa egyik legnagyobb adóterhe sújtja a minimálbért.

Fotó: Josh Appel/Unsplash
Belföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

A 24.hu összefoglalta, hogyan modósítaná a személyi jövedelemadóról szóló törvényt az MSZP-frakció a törvényjavaslat szerint, mellyel a minimálbér adómentesítését szeretnék elérni.

A minimumból már nem szabad elvenni a párt szerint, és igazságtalannak tartják, hogy a minimálbéren, bérminimumon élők és az átlagkereskedők között egyre nő a szakadék, az Európai Unióban pedig a magyar minimálbér a legalacsonyabb.  Soron kívül Csak pár felhő zavarhatja meg a szombati napsütést

A magyar minimálbér legutóbbi, éves szinten 3.67 százalékos emelésénél kétszer jobban drágultak az élelmiszerek

– idézte a portál a pártot.

Az MSZP szerint méltányos adójóváírásra van szükség, mert a magyar minimálbért több mint 30 százaléknyi különböző adó terheli, ami azt jelenti, hogy a legkisebb keresetet Európa egyik legnagyobb adóterhe sújtja. 

A párt az új szabályokat már július elsejével hatályba léptetné, mert szerintük megélhetési válság alakult ki az országban, ami az Orbán-kormány 11 éve tartó hatalmának eredménye. Egy átlagos dolgozó bére alig fizeti a megélhetési költségeket, hangsúlyozta az MSZP, amit csak tetéz, hogy a Fidesz a világjárvány gazdasági hatásainak kezelésére a munkavállalók helyett a saját oligarcháit mentette.

Ma Magyarországon 2 millióan élnek a létminimum alatt, még a dolgozó emberek közül is sokan nélkülöznek – jelentette ki a párt. Ezért el kell törölni a 15 százalékos személyi jövedelemadó terhét Európa legkisebb minimálbérén és be kell vezetni az adójóváírást.

A 24.hu összegyűjtötte a párt javaslatának legfőbb pontjait: 

1. A minimálbér szja-mentességével az érintettek havi nettója 25 110 forinttal emelkedne, évente nettó 300 ezer forinttal több maradna a minimálbéren foglalkoztatott dolgozóknál.
2. A minimálbért meghaladó fizetések adóterhelése is csökkenne, a garantált bérminimum után 145 ezer forint helyett havi 162 ezer forintot kapna a munkavállaló.
3. Az adójóváírás mértéke fokozatosan, egyre csökkenő módon futna ki, abban a mediánbér összegéig minden munkavállaló részesülne.

A párt úgy számol, hogy ez a munkavállalók felét, azaz több mint 2 millió 300 ezer embert érintene. A javaslat 250-300 milliárd forintba kerülne, de ennek finanszírozására kellene, hogy legyen forrás, ha a Mathias Covinus Collegium Alapítványa 500 milliárd forintnyi támogatást, a Magyar Villamos Művek pedig 210 milliárd forint támogatást kaphatott. 

Szakács László parlamenti képviselő a javaslatról sajtótájékoztatót tartott, és kijelentette, hogy ezzel kiderülhet, hogy a Fidesz a multinacionális nagytőke és a munkaadók, vagy a munkavállalók mellé állnak. Kiemelte, hogy a kormány nem hosszabbította meg az álláskeresési támogatás időtartamát és nem biztosított megfelelő bértámogatást a járványhelyzetben munkájukat elvesztők számára.

Szakács szerint igazságtalan, hogy mind azok, akik a legkisebb jövedelemmel bírnak, és az évi százmilliárdos vagyonnövekedéssel bíró Mészáros Lőrinc vagy Garancsi István éppen ugyanakkora, 15 százalékos személyi jövedelemadót fizet.

Kiderült, melyik cukorhelyettesítő pörgeti fel leginkább az agyunkat

Pontosabban egyelőre még csak az egerek agyában látták ezeket a változásokat, de hamarosan embereknél is bizonyítást nyerhet a teória.