Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,64 Ft
Euró
388,88 Ft
Font
452,11 Ft
Bitcoin
62,965 $

Nem veheti vissza Áder János a rasszizmussal vádolt szegedi történészprofesszor kitüntetését

Múlt héten pattant ki a botrány Gulyás László, a Szegedi Tudományegyetem történészprofesszorának rasszista kijelentései körül, mely után sokan lovagkeresztje visszavételét kérték Áder János köztársasági elnöktől.

Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi minisztert a Sándor-palotában 2021. március 24-én. MTI/Bruzák Noémi
Belföld

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A múlt héten került nyilvánosságra, hogy a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán tanító Gulyás László ellen, aki emellett a Magyarságkutató Intézet tanácsadója is, négy diák panaszt tett, az egyetem pedig vizsgálatot indított.

Gulyás a panasz szerint egy online előadásán többször is rasszista szólamokat hangoztatott, például, hogy „utálja a cigányokat”, illetve kijelentette, hogy „afrikai civilizáció nincs.” Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

Az ügy pikantériája pont most március 15-én kapta meg Áder János köztársasági elnöktől a Magyar Lovagrend érdemkeresztje polgári kitüntetést oktatói és tudományos pályája elismeréséül.

A Népszava kérdezett rá ennek fényében arra, hogy a kiszivárgott információk tudatában tervezi-e Áder a kitüntetés visszavételét Gulyástól.

A köztársasági elnök hivatalának sajtóosztálya viszontválaszában jelezte, a 2011-ben életbe lépett törvény alapján neki nincs hatásköre arra, hogy megfossza a kitüntetéstől a professzort, azonban jelezték: „ha valóban az hangzott el az egyetemi katedrán, ami a tudósításokban olvasható, az Áder János köztársasági elnök szerint minősíthetetlen”.

Dráma Párizsban, a PSG kiesésével döntős a Dortmund a Bajnokok Ligájában

Eldőlt, melyik csapat jutott be elsőként a Bajnokok Ligája döntőjébe a PSG és a Dortmund közül.

Az USA után olasz egyetemekre is átgyűrűztek a palesztin-párti tüntetések

Azt követően, hogy az Egyesült Államokban már hetek óta jelentős palesztin-párti megmozdulások zajlanak a különböző egyetemeken, a jelenség az olaszországi felsőoktatási intézményekre is átterjedt.