Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,30 Ft
Euró
391,12 Ft
Font
458,44 Ft
Bitcoin
63,868 $

Maoista lázadók végeztek az indiai fegyveres erők több tagjával

A rendőri alakulatok azután rohantak le egy búvóhelyet Cshattiszgarh államban, hogy hírszerzési fülest kaptak arról, sok lázadó ott rejtőzködik.

Illusztráció / MTI/EPA/Raminder Pal Szingh
Külföld

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Az indiai rendőrség legalább 22 tagja meghalt, harmincan pedig megsérültek, miután maoista lázadók lerohanták őket Cshattiszgarh államban. Négy éve nem volt ilyen halálos esemény a konfliktusban.

Vasárnap tisztviselők elmondták, hogy a rendőrség CoBRA nevű elit alakulata, a Központi Tartalékos Rendőri Erő és a különleges egységek tagjait érte támadás egy lázadók elleni művelet során, írja az Al Jazeera. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

A tűzharc Szukma körzet határán folyt, majdnem négy órán át. Om Prakash Pal, a helyi rendőri erők egyik vezetője arról nyilatkozott, hogy további egy embert még keresnek. 2017 óta nem szenvedett ekkora veszteségeket támadásban a szélsőbaloldali gerillák ellen küzdő állami szervezet.

A rendőrök elmondták azt is, hogy szombaton Bidzsapur körzetben ők is rajtaütöttek a maoistákon, több száz rendőr és milicista részvételével, ott öt emberük halt meg.

A maoista felkelők Mao Ce-tung kínai kommunista forradalmi vezető tanait követve harcolnak az indiai kormánnyal 40 éve, a háború eddig már több tízezer ember életét követelte. A felkelők az őslakos törzsek és más elnyomott csoportok mellett állnak ki saját bevallásuk szerint.

A csoport, akiket szülőhelyük alapján naxalitáknak is hívnak, rendszeresen támad rendőrökre, ver szét kormányépületeket és rabol el tisztviselőket, emellett vonatsíneket robbantanak fel, börtönöket rohannak le, hogy kiszabadítsák elvtársaikat és félkatonai szervezetek raktáraiból lopnak fegyvereket.

Márciusban egy út melletti pokolgép legalább négy rendőrt megölt, 14-et pedig megsebesített, amikor egy lázadók elleni hadműveletből tartottak hazafelé Cshattiszgarh államban.