Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,23 Ft
Euró
389,34 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,398 $

Fontos információk a favipiravir gyógyszerről

A koronavírusos megbetegedésekkel szemben hatásosan alkalmazott favipiravir gyógyszerkészítmény március eleje óta már a járóbeteg-ellátásban is elérhető, illetve ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban és Covid-ambulanciákon.

Fotó: Pixabay/Pexels
Belföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Fontos információkat tett közzé a koronavirus.gov.hu oldal az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott tájékoztatással a favipiravir gyógyszerről, melyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

A koronavírus-járvány harmadik hullámában meredeken emelkedő fertőzések miatt a kórházi kezeléseknél hatásosan alkalmazott favipiravir gyógyszer március eleje óta már a járóbeteg-ellátásban is elérhető és hatékony a betegek otthoni gyógyulásában. A tablettát az enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegeknek a háziorvos írja fel, ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelésre szorulók számát. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A favipiravirtól a tünetek megjelenésétől számított maximum 5-7. napig várhatunk jótékony hatást, ezért a gyógyszer mielőbbi alkalmazása érdekében nem csak a pozitív teszttel igazolt, hanem a koronavírusos tüneteket mutató, nagy valószínűséggel megfertőződött betegek esetében is elkezdődhet a kezelés. A gyógyszert a háziorvosokon kívül már jogosult felírni az alapellátási ügyeletben, a Covid-ambulanciákon dolgozó, illetve minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátásban gyógyít. Így az érintett betegek hétvégén és ünnepnapokon is megkezdhetik a vírus elleni védekezést.

A gyógyszer ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban, illetve a Covid-ambulanciákon, kiadását kizárólag szakember végezheti. Emellett elengedhetetlen a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek potenciális magzat- és májkárosító hatásáról a betegek tájékoztatása, és kötelező a beteg beleegyező nyilatkozatának kitöltése is.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a gyógyszerátvétel nem indokolhatja az otthoni karanténkötelezettség megszegését! Arra kérünk minden koronavírusos beteget, hogy ne személyesen keressék fel az orvosukat és a gyógyszertárakat, hisz az jelentős egészségügyi kockázattal jár, veszélyezteti a járvány elleni védekezés sikerességét, valamint a patikába látogató többi beteg és a gyógyszertári dolgozók egészségét. A felírt gyógyszer kiváltásához kérjék egy hozzátartozójuk, ismerősük vagy az önkormányzat segítségét, hisz TAJ -szám bemondásával is ki lehet váltani a gyógyszert.

Kiemelt fontosságú, hogy a favipiravir-kezelés során a betegek folyamatosan tájékoztassák a háziorvosukat az állapotukról.

Március 29-ig az orvosok 62.033 doboz favipiravirt rendeltek. A Meditopnak és az Egisnek köszönhetően Magyarország favipiravir-ellátása hazai forrásokból folyamatosan pótolható, így nem függünk a külföldi gyógyszerbeszerzésektől.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.