Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Lelőtték az indiai kormánypárt egy képviselőjét Kasmírban

A vitatott hovatartozású városban a képviselő mellett egy rendőr is életét vesztette a támadásban.

...svg content...A Dzsamat-i-Iszlami pakisztáni iszlám párt aktivistái tüntetnek a kasmíri szolidaritás napján Lahorban 2021. február 5-én. A tüntetők a Kasmír Indiához tartozó részében élő muzulmánok iránti szolidaritásukat fejezték ki, valamint Kasmír státuszának rendezését követelték. India és Pakisztán három háborút vívott egymással, közülük kettő a vitatott hovatartozású Kasmír miatt tört ki. A himalájai térséget 1947 óta tűzszüneti vonal osztja indiai és pakisztáni ellenőrzésű részre, a határ mentén mindkét ország jelentős fegyveres erőket állomásoztat. MTI/AP/K. M. Csaudari
Külföld
Author image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Fegyveresek ölték meg az indiai kormánypárt egy képviselőjét és egy rendőrt Kasmírban, számolt be róla a helyi rendőrség, akik szerint egy India-ellenes félkatonai alakulat lehet a támadás mögött, azonban a Kasmír függetlenségéért 1989 óta harcoló szervezetek egyike sem vállalta magára a támadást.

Egy helyi rendőr a The Independent szerint elmondta, hogy a tartomány északkeleti részén lévő Sopore városának kormányhivatalára lőttek a fegyveresek, ahol éppen helyi tanácsnokok üléseztek, ekkor haltak meg ketten. A rendőrség a hadsereggel közösen kezdett a merénylők felkutatásába. A képviselő az indiai kormánypárt, a BJP tagja volt. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Kasmír himalájai területe hivatalosan fel van osztva India és Pakisztán között, de mindkét ország az egész területet magáénak tartja. A helyi muszlimok nagy része támogatja a felkelők célját, miszerint vagy pakisztáni zászló alatt, vagy független államként egyesítsék a régiót.

Új-Delhi a kasmíri felkelőket azonban Pakisztán által támogatott terroristáknak tartja. Pakisztán ezeket a vádakat rendre igyekszik cáfolni és a helyi lakosok többsége is egyetért azzal, hogy jogosan küzdenek fegyverrel a terület függetlenségéért.