Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,78 Ft
Euró
389,08 Ft
Font
454,74 Ft
Bitcoin
58,804 $

Napi 10 perc gyakorlással sokkal jobb játékosok lehetünk

A koronavírus-járvány alatt minden korábbinál nagyobb lett az igény a videójátékok iránt, egy friss kutatásból pedig kiderült, hogy napi 10 perc gyakorlással sokkal jobb játékossá válhatunk.

Fotó: Unsplash/Florian Olivo
Smart

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Lero, az Írországi Tudományos Alapítvány Szoftver Kutatóközpontja és a Limericki Egyetem (UL) kutatói azt állapították meg, hogy a videójátékosok napi 10 perc edzéssel jelentősen javíthatják esport készségeiket.

Az UL-i Lero Esports Science Research Lab (ESRL) kutatócsoportja azt is megállapította, hogy a kezdő játékosok profitáltak a legjobban akkor, amikor az edzések előtt 20 percig transzkraniális egyenáram ingerlést (tDCS) kiváltó egyedi fejhallgatót viseltek. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Dr. Mark Campbell, a Lero Esports Science Research Lab (ESRL) igazgatója és az UL sportpszichológiai főelőadója elmondta, hogy munkájuk azt az eredményt hozta, hogy a neurostimuláció felgyorsíthatja a motoros teljesítmény javulását, elsősorban a kezdő esport résztvevőknél, és hogy ez a hatás összetettebb érzékszervi problémákra korlátozódik.

„Az elmúlt 20 év egyik legeredetibb és legkiemelkedőbb esportja a belső nézetű lövöldözős játék (FPS), a Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO). Arra kértük a résztvevőket, hogy lőjék le és likvidálják az ellenséges célpontokat tanulmányi edzéseik során, a lehető legpontosabban” – tette hozzá Dr. Adam Toth kutató.

A résztvevők egyedi fejhallgatót (HALO Neuroscience ™) viseltek, amelyet a transzkraniális egyenáram ingerlés (tDCS) biztosítására terveztek. Egyesek azonban nem kaptak stimulációt, mások csak „színlelt” kezelést kaptak, míg a többi résztvevő 20 perces stimulációban részesült.

„Vizsgálatunkból kiderült, hogy azok a kezdő játékosok, akik edzés előtt kapták a tDCS-t a motoros kérgük felett, öt nap alatt javították a teljesítményüket a konkrét feladatban, lényegesen jobban, mint azok a kezdők, akik ilyen jellegű ösztönzés nélkül edzettek” – magyarázta Dr. Campbell.

Érdekesség, hogy Dr. Toth szerint, amikor megvizsgálták a tDCS hatását a teljesítményre a nem stimulált csoportokhoz képest, a tDCS jelentős hatását figyelték meg a bal és jobb oldali célok eltalálására, nem pedig a középpontban található célpontokra.

„Az a tény, hogy a tDCS hatással volt az edzés teljesítményére, kifejezetten nagyobb irányított mozgást igénylő célpontok (bal és jobb oldali célpontok) esetében, megerősíti azt az állítást, hogy a tDCS hatékonyan képes felgyorsítani a komplex motoros mozgások teljesítményének javulását, mint egyszerű reakciók” – tette hozzá Dr. Toth.

A Lero csapata, amelynek munkáját nemrég publikálták a Computers in Human Behavior című tudományos folyóiratban, amely a számítógépek használatának pszichológiai szempontú vizsgálatával foglalkozik, úgy véli, hogy munkájuk előnyökhöz vezethet az esport világán kívül is.

Dr. Campbell elmondta, hogy a csoport megállapításainak fényében a tDCS különösen hasznos lehet a feladat elsajátításának kezdeti szakaszában. „A stroke-ban szenvedő betegek például rehabilitációs folyamatuk kezdetén profitálhatnak a tDCS-ből, amikor újból megtanulják az egykor automatikus komplex mozgásokat” – állapította meg Dr. Campbell.

Brian Fitzgerald professzor, a Lero igazgatója kijelentette: „A Lero-nál ebben az ágazatban végzett kutatásaink kiterjednek a mesterséges intelligencia felhasználására a rák kimutatásának javításától egészen a szoftver orvostechnikai eszközként történő szállításáig. Ez egy olyan terület, ahol folyamatosan bővítjük képességeinket és ipari partnerségünket”.