Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Merkel szerint új járvány indult a brit variánssal

Angela Merkel német kancellár csütörtökön szólalt fel a szövetségi parlamentben, ahol úgy fogalmazott, a brit variáns megjelenésével egy új járvány indult el, mely ellen egészen másképp kell védekeznünk.

Fotó: Flickr/CDN
Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

A vírus egy éve megjelent változata ellen védekezve a jelenlegi korlátozásokkal is sikerült volna megfékezni a járványt, Németország mégis ismét a fertőzésszám robbanásszerű emelkedésének szakaszában van, mert az „erőszakosabb”, sokkal fertőzőképesebb és „halálosabb” brit mutáns kiszorította a többit.

Ezért a tavaly tavasz óta kifejlesztett új eszközöket is használni kell, köztük az antigén gyorstesztet és a segítség nélkül, önállóan elvégezhető gyorstesztet is – mondta a kancellár, aláhúzva: mindenkinek biztosítják a hetente legalább egyszeri ingyenes teszt lehetőségét, de élni is kell ezzel a lehetőséggel. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Kiemelte: a tesztelés a „híd”, amelyen haladni lehet, amíg megmutatkoznak a járványt megállító oltási kampány eredményei. „Minél többet tesztelünk, annál kevesebb korlátozásra van szükség” – mondta Angela Merkel.

Rendszeresen tesztelni nemcsak az iskolákban, óvodákban kell, hanem minden munkahelyen. A vállalkozások legalább 80 százalékában biztosítani kell a tesztelés lehetőségét a dolgozóknak, és ha a gazdaság szereplői nem gondoskodnak erről önként, „szabályozási intézkedések” következnek – mondta a kancellár.

Hangsúlyozta, hogy a védekezést minél inkább a helyi adottságokra szabva, regionális szinten kell megszervezni. Németország szövetségi berendezkedésű ország, ahol nem lehet mindent a szövetségi kormányon számon kérni, hanem önállóan is tenni kell a járvány megfékezéséért. Így például „egyetlen járási vezetőnek vagy polgármesternek sem tilos” követni a kiemelkedően sikeres Tübingen vagy Rostock példáját – mondta Angela Merkel.

Több optimizmus is kell a járvány átvészeléséhez, nem szabad mindig csak a rosszat meglátni – tette hozzá, példaként említve, hogy európai összevetésben igen sikeres fejlesztésnek számít a fertőzési láncolatok megszakítását szolgáló kapcsolatkövető alkalmazás, amelyet húszmilliónál is több okostelefonra töltöttek le.

Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint 24 óra alatt 22 657 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem harmincszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 17 504-hez képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 713 657 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A vírus által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 228 halálesetet jegyeztek fel, így 75 440-re emelkedett a járvány németországi áldozatainak száma.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.