Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
358,50 Ft
Euró
386,92 Ft
Font
450,15 Ft
Bitcoin
62,558 $

Konténerhajó okozott fennakadásokat a Szuezi-csatornán

A világ legnagyobb konténerhajóinak egyike zárta el a Szuezi-csatornát kedden, miután zátonyra futott.

Fotó: Brendan Cruise/Twitter
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

A 220 ezer tonnát nyomó, 400 méter hosszú úgynevezett “megahajó” zátonyra futott a Szuezi-csatornán, ezzel akadályozva a közlekedést mindkét irányba. A világ legnagyobb konténerhajóinak egyike, az Ever Given csatornát felügyelő hatóságok azért “ragadt be”, mert a legénység elvesztette az irányítást a jármű felett a szél és a porvihar miatt. 

Nyolc vontatóhajó dolgozott az Ever Given szabadságának visszanyerése érdekében, amely az Ázsia és Európa közötti kulcsfontosságú kereskedelmi útvonalat zárta el teljes mértékben. A hivatalos egyiptomi statisztikák szerint a Szuezi-csatornán 2019 óta minden egyes nap körülbelül 50 hajó halad át.  Soron kívül Ennyibe kerülnek a jegyek a magyar válogatott utolsó felkészülési meccsére

A The Guardian tudósítása szerint a dubai székhelyű vízi közlekedési társaság, a GAC közölte, hogy az Ever Givent részben sikerült elmozdítani és a csatorna szélére terelni. Amint sikerült a hajót, mint akadályt elhárítani, visszaáll a forgalom.

A Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), vagyis a megahajó technikai üzemeltetője elmondta, hogy a jármű kedden a hajnali órákban futott zátonyra. Hozzátették: a hajó legénysége nem sérült meg, és szennyeződésről sem tettek jelentést.

Az Ever Given az újonnan megnevezett kategória, az ultranagy konténerhajók csoportjába tartozik, melyek közül több olyan méretű, hogy a Panama-csatornán nem lehetséges a közlekedésük, amely az Atlanti-óceánt és a Csendes-óceánt köti össze. Az Ever Given több száz konténert szállít Kínából Rotterdamba. 

A Szuezi-csatorna a világ legfontosabb vízi útjainak egyike, a Földközi-tenger és a Vörös-tenger között biztosítja a forgalmat az ázsiai kereskedelem számára. 190 kilométer hosszú, 24 méter mély, 205 méter széles, és egyetlen nap alatt több tucat hatalmas méretű konténerhajó utazik át rajta.

Megvalósul Vitézy kívánsága, élőben vitázhat Karácsonnyal a Partizánban

Vitézy Dávid és Karácsony Gergely élő adásban feszülhet egymásnak, ami az elmúlt időszak egyik legnézettebb műsora lehet, míg Szentkirályi Alexandra valószínűleg nem lesz ott.

Április óta nem találnak egy 16 éves pécsi lányt

A 16 éves pécsi lány még április közepe előtt tűnt el, azóta sem tudni, hogy hol tartózkodik jelenleg, és mit csinál.

Keretet hirdet Marco Rossi, élőben adja a tv

Élőben közvetíti a televízió Marco Rossi kerethirdetését az Európa-bajnokságot megelőző utolsó felkészülési mérkőzésre.