Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,42 Ft
Euró
394,94 Ft
Font
465,84 Ft
Bitcoin
61,037 $

Koronavírus – itthon is hatékonynak tűnik a vérplazmakezelés

Más országok biztató beszámolói után itthon is megkezdődtek a vérplazma-terápiák, amelyek a jelek szerint hatékonynak bizonyulnak.

Belföld

Szabó Kata

Szerkesztő

A vérplazmának köszönhetően került le a lélegeztetőgépről egy 75 éves férfi, akit április közepe óta kezelnek koronavírus-fertőzéssel kórházban – közölte a Semmelweis Egyetem szerdán a honlapján.

A Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján súlyos koronavírus-fertőzéssel fekvő férfi április 27-én, a szérum beadásakor már több mint tíz napja lélegeztetőgépen volt – írták. A kezelés után meg tudták kezdeni a fokozatos ébresztését, május 11-én pedig le is vehették a lélegeztetőgépről. A beteg állapota stabil. Soron kívül Valaki magára tetováltatta Magyar Péter arcmását (videó)

Hozzátették, hogy a szérum beadását követő napokban máris javultak a beteg laboreredményei, klinikai és lélegeztetési paraméterei.

A vérplazma-terápia lényege, hogy a már felgyógyult emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség leküzdésére – emlékeztettek. A módszert a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera ügyvezetője, Lacza Zsombor által vezetett kutatócsoport fejlesztette ki a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával együtt; a projektet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta – közölték.

Annak érdekében, hogy még több szérumot állíthassanak elő és még több betegen segíthessenek, továbbra is várják a koronavíruson átesett, gyógyult páciensek jelentkezését. Elsősorban olyan, 18 és 60 év közötti volt koronavírus-fertőzöttek jelentkezésére számítanak az [email protected] e-mail címen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon, akik igazoltan gyógyultak, vagyis 5-6 hete nem észlelik magukon a tüneteket – áll a közleményben.

Eközben Angliában is igyekeznek kihasználni a kezelésben rejlő előnyöket:

https://liner.hu/arra-kerik-a-koronavirus-gyogyultjait-angliaban-hogy-adjanak-verplazmat-a-kiserletezes-erdekeben/

Főpolgármesteri választás eredménye: alkotmányjogi panaszt nyújtott be Vitézy Dávid

Vitézy a Kúria döntésének alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól.

Neymar egyre keményebben edz (fotók)

Láthatóan remek úton halad előre Neymar, aki egy nagyon súlyos sérülésből térhet vissza hamarosan.

További három miniszteri biztos és egy államtitkár kinevezéséről döntött a kormány

Hivatalosan is kinevezték Varga-Bajusz Veronikát államtitkárnak, de a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és a külgazdasági és külügyminiszter is nevezett ki miniszteri biztosokat.