Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,52 Ft
Euró
389,51 Ft
Font
455,43 Ft
Bitcoin
57,122 $

Merkely: nem kell az egészségügy összeomlásától tartani

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondta, hogy nagyon nehéz a helyzet, de a magyar egészségügy összeomlásától nem kell tartani, és beszélt arról is, szerinte miért kiemelkedően eredményes a járvány elleni védekezés hazánkban.

Belföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Arra a kérdésre, hogy valóban a tűréshatára szélén áll-e a magyar egészségügy a koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Rektora a PestiTV műsorának vendégeként elmondta: valóban nagyon nehéz a helyzet, de attól nem kell tartani, hogy hazánk ezen a téren összeomlana, hiszen az orvosok és az ápolók már megkapták az oltást és teszik a dolgukat. 

Hozzátette: a Magyarországon is terjedő, először Nagy-Britanniában azonosított variáns tényleg agresszívabban, könnyebben fertőz, de a rektor szerint nem veszélyesebb a korábbi törzsnél, és ha a lakosság fegyelmezett marad, ismét tudunk nyaralni menni és a Balatonban fürdeni. A rektor elárulta, hogy a fertőzések 85-90%-áért a brit mutáció felelős. Merkely azzal számol, hogy az oltások hatására május közepére enyhülhet a járványhelyzet, és külön kiemelte, hogy a harmadik hullám jó eséllyel az utolsó lesz.  Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Az oltásellenességgel és az egyes gyártókkal szembeni negatív hírekkel kapcsolatban elmondta, hogy őt és édesapját a Szputnyik V vakcinával oltották be és személyesen ő is használja ezt az oltóanyagot mások beoltására. Merkely szerint rosszul teszi, aki elutasítja az orosz vakcinát, de ugyanígy rosszul dönt, aki a Pfizert, vagy bármelyik másik, hazánkban jóváhagyott oltóanyagra azt mondja, hogy nem kéri. A rektor kimondottan fontosnak tartja, hogy mindenki megkapja a koronavírus elleni védőoltás első dózisát és ha kell, így a 2-3 hetes ajánlott ablakot is ki lehetne tolni a két adag között, hiszen már az első dózis nagyon jól véd a súlyos megbetegedéssel szemben.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint Magyarország nemzetközi szinten is kiemelkedően eredményesen védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben, és elmondta, hogy ez minek köszönhető.

Az egyik legfontosabb, hogy a járvány első hullámát a korán meghozott intézkedések miatt gyakorlatilag nem éltük meg

– hívta fel rá a figyelmet Merkely. Ezzel öt hónapot nyert Magyarország arra, hogy felkészüljön a járványra. Hozzátette: nem össze-vissza hozták meg a szabályokat és intézkedéseket, ami szintén hozzájárult a koronavírus-járvány elleni védekezés eredményességéhez.

Hozzájutottunk olyan vakcinákhoz, amikhez Nyugat-Európa nem tud hozzájutni, és ennek következtében az oltási aktivitásunk messze meghaladja az európai átlagot, és bízom benne, hogy mihamarabb Európa első számú oltóközpontja lesz Magyarország

– jelentette ki Merkely. Hozzátette, ahhoz, hogy az orosz és a kínai vakcinát alkalmazni kezdjük az országban, bátorságra volt szükség. Az, hogy hazánkban nagyon hamar megkezdődött a favipiravir és a remdesivir gyártása, így nem Nyugat-Európából kell beszereznünk a két gyógyszert nehezen és drágán, egy komoly teljesítménye a magyar gyógyszeriparnak.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.