Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,135 $

Kriptovalutával csalhatott a híres vírusirtó szoftver megalkotója

Eljárás indult John McAfee, a széles körben használt McAfee vírusirtó szoftver megalkotója ellen csalás és pénzmosás bűntettének megalapozott gyanújában.

Guatemalaváros, 2012. december 13. John McAfee amerikai milliárdos (k) egy autóban ül útban a guatemalavárosi repülőtér felé 2012. december 12-én. McAfee, a világ első vírusölő programjának fejlesztője Guatemalában politikai menedékjogot kért, de kiutasították az országból. (MTI/EPA/Saul Martinez)
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

McAfee-t, és testőrét, Jimmy Gale Watson Jr-t azzal vádolják, hogy a McAfee nagy számú Twitteres követőtábora számára bizonyos kriptovalutákat reklámoztak, hogy ezzel felnyomják azok árát. Amint felment az áruk, a két férfi eladta a valutákat, és ezzel 2 millió dollárt nyereséget sikerült learatniuk.

A 75 éves McAfee egyébként jelenleg is őrizetben van, habár Spanyolországban egy másik, adóelkerüléssel kapcsolatos ügy miatt – tudósított róla a BBC. A legújabb vádak miatt viszont kiadhatják az amerikai hatóságoknak, míg Watsont már Texasban sikerült letartóztatni. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

A New Yorkban található Manhattan Szövetségi Bíróságra beadott dokumentumok szerint a páros előbb alacsony áron vásárolta fel a szóban forgó kriptovalutákat, majd a McAfee mintegy 1 millió követős Twitter-oldalán elkezdték reklámozni azokat.

Az amerikai igazságügyi minisztérium beszámolója szerint amint elkezdtek emelkedni az árak, a páros nyereséggel tudta eladni őket. Ezen felül azzal vádolták McAfee-t és Watsont, hogy 11 millió dollárt fogadtak el különböző kriptovaluta startupoktól, hogy őket is reklámozzák a Twitteren, erről azonban nem értesítették a befektetőket.

Audrey Strauss szövetségi ügyész szerint ezzel egy széles tömegek által használt közösségi médiafelületet, és a befektetők lelkesedését aknázták ki a felszálló ágban lévő kriptovaluta-piacon, hogy hazugságok és megtévesztés útján milliókat kaszáljanak.

Egy másik, adóelkerülés bűntettére vonatkozó eljárásban pedig azzal vádolják McAfee-t, hogy nem nyújtott be adóbevallásokat 2014 és 2018 között. Az ügyészek gyanúja szerint ráadásul strómanokat is használhatott, akik nevén luxus vagyontárgyakat, köztük ingatlanokat és egy jachtot is rejtegethetett.