Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
64,175 $

Miért volt csalódás számunkra az Xbox Series X konferenciája?

Tegnap több százezer ember figyelte árgus szemekkel a Microsoft gaming bemutatóját, melynek végeztével kellemetlen szájízzel zártuk be a stream ablakát.

Smart

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Xbox játékmenedzsmentjétől megszokhattuk, hogy marketing szempontjából utánozhatatlanok. Az E3-ak és a saját közvetítéseik alkalmával még az indie játékfejlesztők címeit is sokszor sikerül annyira felhype-olniuk hogy megjön az ember kedve kipróbálni őket.

Valószínűleg ez volt a céljuk a csütörtöki Inside Xbox eseménnyel is, ami valljuk be, balul sült el. Soron kívül Felmérés: ez aggasztja most a legjobban az 50 év feletti korosztályt

Nem mondjuk, hogy nem kaptunk elég mennyiségű játékot, inkább arról van szó, hogy becsapva érezzük magunkat. Az előző hetekben sorra érkeztek hivatalos Twitter-bejegyzések az Xbox részéről, miszerint május 7-én óriási gameplay-videókat kapunk a third-party stúdióktól, köztük a Ubisofttól is, akik az Assassin’s Creed Valhalla trailereivel borzolták a kedélyeket az elmúlt napokban.

Ahhoz kétség sem férhet, hogy a fejlesztők kitettek magukért, bár játékmenetekről a beharangozás ellenére semmit nem láttunk. A stream hivatalos kezdete után sorra érkeztek a trailerek, amelyeknek viszont a korábbi tapasztalatokból kiindulva köze nem lesz a valós gameplay-hez.

A The Medium és a Scorn játékokat kiemelnénk, mivel ígéretesek lehetnek a thriller-, illetve horrorbeállítottságú gamerek számára, grafikailag is vonzónak néztek ki. A Second Extinction nevű túlélős játék posztapokaliptikus környezete szintén magával ragadó volt, a dinoszauruszos-lövöldözős mechanika viszonylag érdekes lehet.

A DiRT 5 érkezése meglepetésnek számított, mivel a Codemasters előzetesen semmilyen információt nem hintett el a ralis szimulátorok egyik ékes darabjának számító sorozat következő részével kapcsolatban. A rövidke ízelítőből arra következtethetünk, hogy jóval több autóval versenyezhetünk majd és a játékmódok is bővülhetnek az idén októbertől elérhető cross-gen multiplatform játékban.

Ezeken kívül sajnos több pozitívumot nem tudunk megemlíteni. A marketingosztály ebben a hónapban leszerepelt, főleg úgy, hogy komoly felhajtással vezették fel az egész, alig 30 percesre sikerült konferenciát.

Azt érezzük, hogy az Xbox a lehető legrosszabb pillanatban állt elő ezzel a kétes bemutatóval, mivel jelenleg a koronavírus-járvány következtében kialakult lezárások miatt mindenki újdonságokra vágyott, valamint arra, hogy betartsák azokat az ígéreteket, amelyekkel lázba hozták a gaming társadalmat.

Manapság többen vannak online, mint korábban, így a stream negatív hatása akár súlyosabb következményekkel is lehet az Xbox márkára, egyben reméljük, az elkövetkező hónapokban tudnak majd javítani a renoméjukon.

Jó lenne, ha a játékipari óriások pontosan meghatároznák, mi a különbség a sima trailerek és a gameplay videók között. Nem tagadjuk, hogy láthattunk a bemutatókban játékmeneti elemeket is, azonban ez szerintünk messze nem meríti ki a gameplay fogalmát. Ahhoz, hogy tisztább képet láthassunk egy játékról és elemezni lehessen például a Series X next-gen konzol technikai fejlődését, nem elég bedobni egy előre renderelt trailert, amiből semmi sem derül ki.

Ha a Microsoft így folytatja, a Sony szépen csendben, szinte semmit sem csinálva ismét beelőzi őket. A japánok hallgatása arra lehet bizonyíték, hogy a háttérben valami egészen komoly dolog van készülőben.

Az exkluzív címek közül az Xbox a Halo Infinite-et lengette be, de egy rövid traileren kívül semmit nem tudtunk meg róla. A first-party fejlesztők elmondták, csak júliusban várhatóak részletek a game-ekről.

Végül, ha őszinték szeretnénk lenni, nem vártunk túl sokat a Microsofttól, mivel az a bizonyos léc eléggé alacsonyra került, de még ezt is sikeresen leverték.

Talán ha kaptunk volna tényleges, 4-5 perces járkálást a Valhalla nyitott világában, vagy mutattak volna pár autót a DiRT 5-ből, ahogyan egymás ellen versenyeznek a murvákon, esetleg a többi játékból pár perc erejéig láthattunk volna részleteket, hogy ezzel demonstrálják a Series X-ben rejlő erőt, akkor máshogyan éreznénk magunkat.

Mindez azonban elmaradt és félő, hogy a csúcshardverként kikiáltott Series X nem tudja beváltani a hozzá fűzött reményeket. Erősen bízunk benne, hogy erre a jövőben rácáfol majd a Microsoft, a konferencia után azonban mi végtelenül szkeptikusakká váltunk.

Aki lemaradt volna a május 7-i eseményről, annak a következő cikkünkben összegeztük a látottakat:

https://liner.hu/a-csalodast-kelto-xbox-konferencia-utan-kaptunk-egy-sor-trailert-jatekmenet-nelkul/

Kispadon kezd Szoboszlai a Tottenham ellen

Szoboszlai Dominik a Tottenham ellen léphet pályára az Anfield Roadon a Liverpool színeiben, és már a kezdő is ismert.